Πανακότα κάστανο με σάλτσα σοκολάτας
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος
- 300 γρ. γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 3 φύλλα ζελατίνης
- 350 γρ. κάστανα βρασμένα & καθαρισμένα
Για την σάλτσα σοκολάτας
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
- Βάζουμε τα φύλλα της ζελατίνη μας σε κρύο νερό για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Όταν θα έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσουμε, τότε τα στύβουμε πολύ καλά με το χέρι μας.
- Στο μπλέντερ αλέθουμε τα βρασμένα μας κάστανα, όσο πιο ψιλά μπορούμε.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθέι το μείγμα και μόλις ζεσταθεί και πάει για να βράσει το μείγμα, προσθέτουμε τις ζελατίνες . Αφήνουμε 1 λεπτό ακόμα στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Ανακατεύουμε τα κάστανα με την κρέμα και τα χτυπάμε ξανά στο μπλέντερ ή με το μινι πίμερ να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να γίνει λείο.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε φορμάκια ή φλιτζάνια και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο.
- Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα σοκολάτας, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων στη μικρότερη ταχύτητα, ή σε κατσαρολάκι πάνω στη φωτιά, μαζί με την κρέμα γάλακτος. Μόλις λιώσουν, προσθέτουμε το μέλι και τη μαργαρίνη ή βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Τη σάλτσα σοκολάτας την ετοιμάζουμε λίγο πριν σερβίρουμε την πανακότα ώστε να είναι σε χλιαρή θερμοκρασία για το σερβίρισμα ή τη φτιάχνουμε τον ίδιο χρόνο με το γλυκό, την βάζουμε πάνω στο γλυκό μολις κρυώσει και τα σκεπάζουμε με διαφάνεια για να μην πάρουν μυρωδιά.
Μπορούμε να πάρουμε έτοιμα βρασμένα και σε αεροστεγή συσκευασία κάστανα.
Η κρέμα γάλακτος μπορεί να είναι και φυτική υγρή κρέμα.
Συνταγή της Ισμήνης Δοβέλου