Ογκρατέν Καρότου

Γλυκό και Πικάντικο μαζί είναι η νοστιμιά αυτού του πιάτου. Σερβίρεται ως πρώτο πιάτο αλλά και ως κυρίως πιάτο μαζί με μια δροσερή σαλάτα !
- 10-12 χοντρά και μεγάλα καρότα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 αυγά ολόκληρα και 1 κρόκος
- Παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
- 1 λίτρο γάλα
- 8 κ.σ. αλεύρι φαρίνα
- Αλάτι, πιπέρι
- Φυτικό μαγειρικό λίπος
- Ελαιόλαδο
- Καθαρίζω τα καρότα και τα κόβω σε οβάλ χοντρές φέτες (βλ. φωτ/φία).
- Τα βράζω με λίγο αλάτι για περίπου 15 λεπτά και τα σουρώνω.
- Σε τηγάνι αντικολλητικό σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Προσθέτω τα καρότα, αλατοπιπερώνω και τα σοτάρω για 5 λεπτά.
- Αφαιρώ το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνω 5 λεπτά να κρυώσουν.
- Χτυπώ τα 2 αυγά και τα ρίχνω στα καρότα ανακατεύοντάς τα απαλά.
- Βουτυρώνω ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος και ρίχνω τα καρότα.
- Ετοιμάζω τη μπεσαμέλ: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνω το γάλα και το αλεύρι και τα αναμιγνύω με το σύρμα να διαλυθεί το αλεύρι.
- Σε αντικολλητικό σκεύος λιώνω 2 κ.σ. φυτικό μαγειρικό λίπος.
- Προσθέτω το μίγμα του γάλατος και ανακατεύω προσέχοντας να μη κολλήσει.
- Όταν αρχίζει και φουσκαλιάζει η μπεσαμέλ είναι σχεδόν έτοιμη.
- Προσθέτω το πιπέρι και αφαιρώ από τη φωτιά.
- Λιώνω τον έξτρα κρόκο με πηρούνι σε ένα μικρό πιατάκι και τον προσθέτω λίγο-λίγο στη μπεσαμέλ ανακατεύοντας γρήγορα για να μη ψηθεί το αυγό.
- Στο τέλος προσθέτω 2-3 χούφτες τριμμένο τυρί κι ανακατεύω.
- Περιχύνω τη μπεσαμέλ πάνω στα καρότα στρώνοντάς τη ομοιόμορφα.
- Πασπαλίζω την επιφάνεια με τυρί τριμμένο και μικρά τρίμματα βούτυρου.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 C για περίπου 45 λεπτά και μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.