Μυδοπίλαφο με τα κελύφη
- 2 κιλά μύδια με τα κελύφη.
- 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι καρολίνα.
- 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας.
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι.
- 1 φλιτζάνι λάδι.
- 1 φακελάκι κουκουνάρι,
- μαϊντανό ψιλοκομμένο,
- αλάτι ,πιπέρι.
- Τρίβουμε τα κελύφη με καθαρό σύρμα πιάτων και με μικρό μαχαιράκι τα ξύνουμε να καθαρίσουν καλά. Τα πλένουμε μπόλικα νερά να καθαρίσουν. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα δίχως νερό και τα αχνίζουμε για 10 λεπτά , να ανοίξουν και να βγάλουν το ζουμί τους. Πετάμε όσα δεν άνοιξαν. Σουρώνουμε το ζουμί με σουρωτήρι και βαμβάκι ,και το κρατάμε.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το γυρίζουμε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο ,το γυρίζουμε και αυτό λίγη ώρα. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και στην συνέχεια 4 και μισό φλιτζάνια ζεστό νερό και το ζωμό των μυδιών. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει το ρύζι. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται ,και λίγο μαυροπίπερο.
- Μόλις βράσει το ρύζι προσθέτουμε τα μύδια και ανακατεύουμε καλά να γεμίσουν τα μύδια με ρύζι. Στην συνέχεια προσθέτουμε το κουκουνάρι ελαφρά σωταρισμένο, και σβήνουμε την φωτιά.
- Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Αν θέλουμε να μην έχουμε πολλά κελύφη στο φαγητό μας ,βγάζουμε τα μύδια από τα μισά κελύφη , τα προσθέτουμε στο φαγητό και πετάμε τα κελύφη.