Μελομακάρονα γεμιστά
- 1 κούπα καλό ελαιόλαδο.
- 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο.
- 1/2 κούπα φυτίνη.
- 3/4 κούπας ζάχαρη.
- Ένα κεσεδάκι γιαούρτι των 200 γραμμαρίων.( προτιμότερο αγελάδος)
- 3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι.
- 1 φλιτζανάκι καφέ κονιάκ.
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ένα λεμόνι και ένα μανταρίνι. (ακέρωτα).
- 1 κουταλάκι μπέκιν .
- 1 κουταλάκι σόδα.
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό.
Γέμιση.
- 1 κουταλιά κανέλα.
- 1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο.
- 1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια.
Σιρόπι.
- 1&1/2 κούπας καλό μέλι.
- 1&1/2 κούπας νερό.
- 1 &1/2 κούπας ζάχαρη.
- Χτυπάμε πολύ καλά τα λάδια με το βούτυρο και την ζάχαρη να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το κονιάκ , τον χυμό πορτοκάλι μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα. Ανακατεύουμε απαλά στο μείγμα το γιαούρτι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το κοσκινισμένο με το μπέκιν αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μια απαλή αφράτη ζύμη.( Επειδή η ζύμη μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι προσθέτουμε το μπέκιν στην αρχική ποσότητα ). Ανακατεύουμε την ζύμη με κουτάλι χωρίς να την παιδεύουμε.
- Πλάθουμε μικρές πιτούλες βάζουμε με ένα κουταλάκι λίγη γέμιση καρυδιών και τα κλείνουμε . Τα κεντάμε με ένα τσιμπιδάκι σε σχέδιο τριαντάφυλλο η ότι άλλο θέλουμε και τα ψήνουμε στους 170 με αέρα για 20-25 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
- Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά . Αφαιρούμε τον αφρό.
- Μόλις κρυώσουν τα μελομακάρονα τα σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι ,ρίχνοντας από μια κουταλιά στο καθένα. Όσο σιρόπι περισσέψει το ρίχνουμε στο ταψί και το αφήνουμε να το απορροφήσουν.
Αν θέλουμε τα μελομακάρονα να μας γίνουν εμφανίσιμα και να ψηθούν ομοιόμορφα , ζυγίζουμε κάθε φορά την ποσότητα της ζύμης για το καθένα που πλάθουμε.