Μελιτζάνες παπουτσάκια
- 6 μέτριες μελιτζάνες μακρουλές.
- 400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο.
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
- 3 σκελίδες σκόρδο επίσης ψιλοκομμένες.
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- 1/4 από κίτρινη ,κόκκινη και πορτοκαλί πιπεριά κομμένα καρέ.
- 3 ώριμες ντομάτες μέτριες ξεφλουδισμένες και κομμένες κομμάτια.
- 1/2 ποτήρι χυμό ντομάτας.
- Λίγη ζάχαρη, Αλάτι ,πιπέρι, Λίγη κανέλα.
Για την μπεσαμέλ:
- 500 γραμμάρια γάλα,
- 5 κουταλιές σούπας αλεύρι.
- 3 αυγά
- 5 κουταλιές σούπας φυτίνη.
- Μοσχοκάρυδο τριμμένο ,
- αλάτι ,πιπέρι.
- Λάδι για το τηγάνισμα και για τον κιμά.
- Χαράζουμε τις μελιτζάνες να δημιουργήσουμε λίγο κενό για τον κιμά. Κόβουμε ρίγες από το φλούδι και το αφαιρούμε. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε 1 ώρα ,να ξεπικρίσουν. Τις πλένουμε να φύγει το αλάτι και τις στραγγίζουμε καλά.
- Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και τις τηγανίζουμε ελαφρά από όλες τις πλευρές, Πατάμε στα χοντρά σημεία με το πηρούνι μας. Τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Στο καθαρό τηγάνι βάζουμε 3-4 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι τις σκελίδες του σκόρδου ,τις πιπεριές και τα σωτάρουμε όλα μαζί. Στην συνέχεια τρίβουμε μέσα τον κιμά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα αρκετή ώρα. Προσθέτουμε τις ντομάτες με τον χυμό που βάλαμε μέσα και την ζάχαρη και αλάτι,πιπέρι ,μαιντανό και λίγη κανέλα. Βάζουμε και 1/2 ποτήρι νερό να βράσει καλά ο κιμάς.
- Αραδιάζουμε στο ταψί τις μελιτζάνες και τις γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά. Το περίσσιο το στρώνουμε στο ταψί.
- Λιώνουμε σε μικρό κατσαρολάκι την φυτίνη και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι .Το γυρίζουμε να ψηθεί και προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και ψήνουμε μέχρι να πήξει καλά κρέμα μας. Την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Επίσης προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι,και λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο.
- Σκεπάζουμε με την κρέμα τα παπουτσάκια μας και την περρίσια την βάζουμε επάνω στην σκέτη γέμιση. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η κρέμα μας.
Τα κομμάτια με σκέτη γέμιση είναι γιαυτούς που δεν θέλουν μελιτζάνα!