Μελιτζανάκι τουρσί
- 1 κιλο μελιτζανακια μικρα,
- μισο λαχανο μετριο,
- 2 καροτα,
- ενα μικρο ματσακι σελινο,
- 7-8 σκελιδες σκορδο κομμενο με μαχαιρι,
- 7 πιπεριες διαφορων χρωματων,
- 2 καυτερες,
- 1 λεμονι κομμενο φετες για επανω
- και 40γρ.αλατι στο κιλο (ζυγιζουμε ολα τα υλικα μαζι και βαζουμε στην αλμυρα μας 40 γρ. αλατι στο κιλο) ,
- 1/2 φλ.καφε ξυδι,
- νερο μεχρι να σκεπαστει η τουρσι.
- Ριχνουμε τις μελιτζανες σε βραστο αλατισμενο νερο και τις ζεματαμε για 5 λεπτα. Κανουμε ολα τ αλλα υλικα μια ωραια ουγγαρεζα.
- Αφου κρυωσουν τα μελιτζανακια μας τα γεμιζουμε με την ουγγαρεζα και τα δενουμε με λιγο σελινο. Ζυγιζουμε τωρα να δουμε ποσα κιλα εγιναν για να κανουμε την αλμυρα μας.
- Στρωνουμε ομορφα μεσα στο δοχειο μας τα μελιντζανακια, σε λιγο χλιαρο νερο διαλυουμε το αλατι και το ριχνουμε μεσα στο δοχειο και συμπληρωνουμε νερο μεχρι να σκεπαστει η τουρσι, προσθετουμε το ξυδι μας και το λεμονι (για να μην πιασει μαγια)
- Κανουμε ενα στεφανακι απο κλιματσιδες και βαζουμε απο πανω να βυθιστει η τουρσι στην αλμυρα (εαν δεν εχουμε βαζουμε ενα πιατο,οχι μεταλλικο). Την φυλαμε σε δροσερο και σκιερο μερος μεχρι να ωριμασει ,μολις ωριμασει την βαζουμε στο ψυγειο να μην μας μαλακωσει πολυ.
Κανουμε λαχανο σκετο τουρσι με την ιδια αλμυρα 40γρ.στο κιλο λαχανου και προσθετουμε μια μπομπονιερα ρεβυθια και μια κριθαρι καλα δεμενα για να τα πεταξουμε οταν γινει η τουρσι μας, δεν βαζουμε καθολου ξυδι στο λαχανο. Αντε και καλη επιτυχια και καλο χειμωνα