Κρέμα Καραμελέ
Για την κρέμα:
-
2 λίτρα γάλα
-
2 φλιτζάνια ζάχαρη
-
12 αυγά
-
2 βανίλιες
Για την καραμέλα:
-
1 φλιτζάνι ζάχαρη
-
2-3 κουταλιές νερό
-
2-3 σταγόνες χυμό λεμόνι
Για την καραμέλα
-
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε τα υλικά για την καραμέλα.
-
Τα βράζουμε μέχρι να πάρουν το χρώμα της καραμέλας.
-
Αδειάζουμε την καραμέλα σε μια μεγάλη φόρμα για κέικ την οποία έχουμε ζεστάνει για λίγη ώρα στο φούρνο
-
Τη γυρίζουμε δεξιά και αριστερά ,ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα τοιχώματα της.
-
Προσοχή η καραμέλα έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία και υπάρχει κίνδυνος να καούμε αν δεν προσέχουμε.
Για την κρέμα
-
Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη ,ίσα-ίσα να λιώσει η ζάχαρη.
-
Χτυπάμε τα αυγά με πιρούνι και τα ενώνουμε με το γάλα το οποίο δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό για να μην ψηθούν τα αυγά.
-
Τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες και αδειάζουμε στη φόρμα που θα πρέπει και αυτή να μην είναι ζεστή.
-
Βάζουμε τη φόρμα σε ταψί με ζεστό νερό και ψήνουμε την κρέμα στους 200 (προθερμασμένο φούρνο), για 1 ώρα ή αν δούμε ότι βυθίζοντας ένα σουβλάκι δεν βγαίνει στεγνό, ψήνουμε για λίγο ακόμη.
-
Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες
-
(καλύτερα όλη τη νύχτα)
-
Τέλος αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Η συνταγή είναι της Βούλας Γεωργιτζίκη
Υπάρχει παρόμοια συνταγή στο site μας για Κρέμα Καραμελέ