Κουραμπιέδες
-
500 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα & ψιλοκομμένα
-
1 κιλό βούτυρο φρέσκο πρόβειο (γάλακτος)
-
1 κούπα ζάχαρη άχνη
-
2 κρόκους
-
1/2 ποτηράκι κρασιού λικέρ μαστίχα
-
2 κ.γ. σόδα
-
1/2 ποτηράκι κρασιού χυμό πορτοκάλι
-
1 1/2 κιλό αλεύρι μαλακό (Νο. 2)
-
2 κιλά ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
- Σε τηγάνι κοκκινίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα με λίγο φρέσκο βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο αρκετή ώρα μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.
- Ρίχνουμε τους κρόκους.
- Προσθέτουμε στο μίγμα την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό επάνω από το μπολ του μίξερ (γιατί φουσκώνει) και τα προσθέτουμε και αυτά στο μίγμα συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Προσθέτουμε και το λικέρ.
-
Αδειάζουμε το μίγμα σε μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας να πάνε παντού.
-
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι. Θέλουμε μια σφιχτή ζύμη.
-
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε ή κόβουμε σχήματα με κουπ-πατ (στους στρογγυλούς κάνουμε μια βούλα στο κέντρο με το δάχτυλο για να μη φουσκώσουν πολύ).
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο με αέρα στους 175 C.
-
Σε λαμαρίνα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες.
-
Ψήνουμε δύο ταψιά ταυτόχρονα, με αέρα στους 175 C για περίπου 20΄, να ψηθούν καλά.
-
Όταν ψηθούν τους ακουμπάμε σε λαδόκολλες τις οποίες έχουμε πριν πασπαλίσει με άχνη και πασπαλίζουμε με άχνη επίσης επάνω στους ζεστούς κουραμπιέδες.
-
Τους αφήνουμε να κρυώσουν και αργότερα αφού έχουν κρυώσει καλά πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.
-
Το βούτυρο, το βασικό και σημαντικό υλικό για τους κουραμπιέδες το αγοράζω πάντα από παραδοσιακό τυροπωλείο το οποίο μου το ζυγίζουν.
-
Αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα μπορούμε να αγοράσουμε βούτυρο από το σούπερ μάρκετ αυτό που είναι σε βάζο.
-
Το λικέρ μαστίχα είναι το παραδοσιακό λικέρ για αυτούς τους κουραμπιέδες το οποίο όμως σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα υλικά βγάζει ένα φίνο άρωμα διαφορετικό από αυτό της μαστίχας.
-
Οι κουραμπιέδες θέλουν προσοχή στο ψήσιμο, να μην είναι λευκοί για να μην κολλούν στο στόμα όταν τους τρώμε.

Καλή Χρονιά με Υγεία!!!