Κουλουράκια με ταχίνι
- 200 γραμμάρια ταχίνι βιολογικό κατά προτίμηση.
- 950 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει.( Πιθανόν η ζύμη να μην πάρει όλο το αλεύρι)
- 400 γραμμάρια φυσικό χυμό πορτοκαλιού.
- Ξύσμα από δύο ακέρωτα πορτοκάλια.
- 100 γραμμάρια κονιάκ.
- 220 γραμμάρια ζάχαρη.
- 10 γραμμάρια σόδα.
- 10 γραμμάρια κανέλα.
- 5 γραμμάρια γαρύφαλλο.
- Σουσάμι για πασπάλισμα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ταχίνι, το κονιάκ και το μισό χυμό πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
- Σε ένα ποτήρι, ανακατεύουμε τον υπόλοιπο χυμό με τη σόδα και προσθέτουμε το μίγμα στο μπολ. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας κάθε φορά και λίγο ακόμα μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμαράκι απαλό.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα μας αρέσει και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Τα αλείφουμε με ένα πινέλο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε τα κουλουράκια για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τα κουλουράκια αυτά γίνονται πολύ αφράτα και είναι λίγο άγλυκα. Αν τα θέλουμε γλυκά προσθέτουμε λίγη ζάχαρη παραπάνω.
Επειδή η ζύμη κολλάει ελαφρά , πιθανόν να μας δυσκολέψει στο πλάσιμο γι αυτό θα αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο λαδάκι, και πλάθουμε. Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου.