Κουλουράκια λεμόνι βανίλια
- 225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
- 1 αυγό
- ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
- λίγο αλάτι
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο
- τους σπόρους από ένα περικάρπιο βανιλλιας ή βανιλλινη
- ζάχαρη άχνη
- Κόβουμε το βούτυρο σε μικρα κομμάτια, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθετουμε τα υπόλοιπα υλικά σε μία λεκάνη.
- Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός απο τα αμύγδαλα.
- Αλέθουμε τα αμύγδαλα και τα βάζουμε στην ζύμη.
- Tην αφήνουμε για μία με δυο ώρες σε μεμβράνη στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
- Παίρνουμε την ζύμη μας και την κάνουμε μπαστούνι (σαν ρολό), όσο πιο στενό και μακρύ θέλουμε, και κόβουμε φέτες.
- Bάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Mολις βγουν τα πασπαλιζουμε με ζαχαρη αχνη.
- Προσέχουμε να μην παραψηθούν, γιατί θα γίνουν σκληρά.
- Εγώ δεν αγοράζω ποτέ ασπρισμένα αμύγδαλα, απλως καθαρίζω τις φλούδες ρίχνοντας βραστό νερό, τα αφήνω για μερικά λεπτά και τα καθαρίζω.
- Ούτε ζάχαρη άχνη αγοράζω, βάζω κανονική ζάχαρη στο μούλτι και γίνεται πολύ ψιλή. Γλυτώνω και κοπο (αν δεν εχω στο σπίτι), αλλά και χρόνο.