Κοκορέτσι

Το κοκορέτσι είναι παραδοσιακό φαγητό το οποίο παρασκευάζεται από εντόσθια αρνιού και είθισται να το παρασκευάζουμε της άγιες μέρες του Πάσχα. Είναι ο αγαπημένος πασχαλινός μεζές του Έλληνα που συνοδεύει το κρασί ή την μπύρα μέχρι να ψηθεί το αρνί αφού το κοκορέτσι ψήνεται γρηγορότερα.
- 3-4 αρνίσιες αντεριές (φρέσκες)
- 2 συκωταριές μεγάλες (φρέσκες)
- 4 λεμόνια
- ρίγανη
- αλάτι και πιπέρι
- Η παρασκευή του κοκορετσιού γίνεται μία μέρα πριν το ψήσιμο, στην περίπτωση των εορτών του Πάσχα γίνεται το Μ. Σάββατο.
- Σε μια λεκάνη με νερό γυρίζουμε με υπομονή όλα τα έντερα ένα ένα ξεχωριστά, με την βοήθεια ενός μικρού ξύλου το οποίο εισχωρούμε με προσοχή στην μία άκρη του εντέρου. Θα πρέπει όλες οι ακαθαρσίες που υπάρχουν στο εσωτερικό των εντέρων να καθαριστούν.
- Αφού γυρίσουμε όλα τα έντερα και τα πλύνουμε προσεκτικά με καθαρό νερό, τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με μείγμα από χυμό λεμονιού, ρίγανη και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Προσέχουμε μόνο να μην χάσουμε τις άκρες.
- Εν το μεταξύ πλένουμε με καθαρό νερό τα εντόσθια και τα κόβουμε σε μεζέδες μετρίου μεγέθους ανάλογα το πάχος της σούβλας μας. Τα αλατίζουμε τους βάζουμε πιπέρι, ρίγανη και τα βάζουμε και αυτά στο ψυγείο. Αργά το απόγευμα του Μ. Σαββάτου βγάζουμε τα υλικά από το ψυγείο και ξεκινάμε το τύλιγμα.
- Παίρνουμε την σούβλα και περνάμε προσεκτικά και εναλλάξ τις συκωταριές στην σούβλα, π.χ. πρώτα πνευμόνι μετά συκώτι μετά γλυκάδι κοκ. Δεν παίζει ρόλο η σειρά να είναι η συγκεκριμένη, αρκεί να μην τοποθετούνται ίδια μέρη κρέατος συνεχόμενα.
- Αφού γεμίσουμε την σούβλα με τους μεζέδες ομοιόμορφα, ξεκινάμε το τύλιγμα . Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο κάποιο δεύτερο άτομο το οποίο θα γυρίζει την σούβλα σιγά σιγά ώστε να μας βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.
- Παίρνουμε την άκρη του εντέρου και την δένουμε ένα κόμπο στην αρχή του κοκορετσιού. Στην συνέχεια ξεκινάμε να τυλίγουμε το έντερο κυκλικά γύρω γύρω απο τους μεζέδες χωρίς να σφίγγουμε υπερβολικά. Μόλις τελειώσει το πρώτο έντερο, το δένουμε με το δεύτερο και συνεχίζουμε το τύλιγμα. Κατά το τύλιγμα σφίγγουμε μέτρια τα έντερα και όχι πολύ σφιχτά διότι κατά το ψήσιμο υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα έντερα και το κοκορέτσι μας να ανοίξει.
- Μόλις τελειώσει το τύλιγμα του κοκορετσιού με όλα τα έντερα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να το προφυλάξουμε από τα έντομα και τοποθετούμε την σούβλα όρθια σε ένα καθαρό σημείο και στο κάτω μέρος της βάζουμε ένα ταψί ή νάϊλον διότι θα βγάλει πολλά υγρά και το αφήνουμε όλη νύχτα να στραγγίξει.
- Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα το ψήνουμε για 1:30 ώρα περίπου (ανάλογα το μέγεθος, το πόσο χοντρά έχουμε κόψει τα κομμάτια μας και πόσο δυνατή φωτιά έχουμε) χωρίς να το αλείψουμε με τίποτα. Στην αρχή θα το τοποθετήσουμε ψηλά και θα το γυρίζουμε γρήγορα για να μην αρπάξει. Μετά θα το χαμηλώσουμε και θα αφήσουμε να ψήνονται, γυρίζοντας κάθε τόσο, όλες τις πλευρες.




