Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Buy fake Canadian banknotes
scottbowerss032 6.8.2022 10:20
Απ:Μέτρημα υλικών
Hlianna 13.7.2022 23:24
Απ:Συνταγές light
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:20
Απ:Σχολιάζουμε στον κατάλληλο χώρο!
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:13
Απ:Φωτογραφίες στα σχόλια των συνταγών μας ( Ν...
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:12
Απ:χρηστες κ συνταγες τους
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:11
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
jiuer7845 7.8.2021 13:03
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
jiuer7845 7.8.2021 13:00
Απ:Ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα!
M_nis27 8.3.2021 19:44
Απ:Μέτρημα υλικών
M_nis27 8.3.2021 19:20
Απ:Πως να κάνω μια τούρτα?
abhikhurana 22.7.2020 4:51
Απ:Αφιερώνω
mihirmane 5.6.2020 6:36
Απ:Mικρές και σύντομες συνταγές
M_nis27 26.3.2020 0:48
Απ:Γιορτή !
M_nis27 26.3.2020 0:44
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
M_nis27 26.3.2020 0:21
Απ:Mικρές και σύντομες συνταγές
M_nis27 16.3.2020 17:29
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
M_nis27 16.3.2020 16:58
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
M_nis27 16.3.2020 10:07
Απ:Να σας γνωρίσω τον Κύριο;
Bianka 1.1.2020 21:45
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Κοφτή Καρδιτσιώτικη

recipe image
Προστέθηκε απόBianka, Σάββατο, 23 Φεβρουάριος 2013 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 1 χρήστες ψήφισαν
none
Περιγραφή

Ένα σιροπιαστό κέικ με κρέμα. Παραδοσιακή συνταγή από την Καρδίτσα που λέγεται και  Σπάτουλα ή  Πουτίγκα.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
  •     9 αβγά
  •     9 κ.σ. ζάχαρη
  •     9 κ.σ. καρύδια
  •     9 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι
  •     2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι
  •     4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  •     1 κ.γ. κανέλα
  •     ½ κ.γ. γαρύφαλο σκόνη
  •     Μαργαρίνη Βιτάμ Soft
  •     Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •     2 βανίλιες

 Για το σιρόπι:

  •     3 φλ. νερό
  •     2 ½ φλ. ζάχαρη
  •     1 ξύλο κανέλας
  •     Φλούδα από ½ πορτοκάλι
  •     1 φέτα λεμόνι
  •     1 βανίλια

  Για την κρέμα:

  •     1 φλ. κορν φλάουρ
  •     1 φλ. ζάχαρη
  •     2 κρόκους αβγών
  •     2 βανίλιες
  •     3 ποτ. φρέσκο γάλα
  •     2 φλ. κρέμα γάλακτος
  •     2-3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ Soft
  •     1/4 κ.γ. αλάτι
Οδηγίες
  1. Ξεκινάμε από το κέικ. Με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε σε μπολ τα ασπράδια με ελάχιστο αλάτι μέχρι να σφίξουν και να γίνουν μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
  3. Σε ένα τρίτο μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά δηλαδή καρύδια, φρυγανιά, σιμιγδάλι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα, γαρύφαλλο και βανίλιες.
  4. Τρίβουμε ένα πορτοκάλι για το ξύσμα του, βάζουμε το ξύσμα σε ένα σακουλάκι και το χτυπάμε με ένα γουδοχέρι ή με ένα μπουκάλι για να λιώσει και να βγάλει τα αρώματά του. Στη συνέχεια το προσθέτουμε στο μείγμα στερεών υλικών και ανακατεύουμε.
  5. Σιγά σιγά προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων, λίγη μαρέγκα, λίγο από το μείγμα με τα στερεά υλικά και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με το μιξερ χειρός στην χαμηλή ταχύτητα. Θέλουμε όλα τα υλικά να εσωματωθούν σε ένα μείγμα.
  6. Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα με αρκετή μαργαρίνη, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για περίπου 40 - 50 λεπτά.
  7. Όση ώρα ψήνεται το κέικ φτιάχνουμε την κρέμα. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, τους κρόκους, το αλάτι, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και καθώς ξεκινάει  να ζεσταίνεται ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση και να δέσει.    Μόλις δέσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη - ανακατεύουμε για να λιώσει και να γυαλίσει η κρέμα.
  8. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε λίγη λίγη τη σαντιγί στην κρέμα και ανακατεύουμε συνεχώς για να γίνει βελούδινη και αφράτη.    Βγάζουμε την κοφτή από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Για το σιρόπι:    Βάζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά και αφήνουμε να βράσουν για 7-8 λεπτά [μετράμε από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός]. Ανοίγουμε τρυπούλες στην επιφάνεια της κοφτής και τη σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.
  10. Προσεκτικά αναποδογυρίζουμε την κοφτή σε μεγάλη πιατέλα, και την περιχύνουμε με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με κανέλλα και τριμμένα καρύδια. Αφήνουμε ιδανικά στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε.

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Συνταγή από τη μαγείρισσα Τασούλα Κουφοπούλου και τον ΣΚΑΙ.

Σχόλια
Σχόλιο από gaknis , Πέμπτη, 28 Φεβρουάριος 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
μπραβο σου λιανα νοστιμο γλυκο εκανες κατι αναλογο εκανα κι εγω σημερα διχρωμη καρυδοπιτα χωρις κρεμα ομως βρηκα την συνταγη σε ενα περιοδικο συντομα θα κανω και την κοφτη
Μεταφορά στην κορυφή