Κατσίκι στη γάστρα

Ένας παραδοσιακός τρόπος ψησίματος, για να πετύχουμε ένα φαγητό υπέροχο σε γεύση, ζουμερό και καλοψημένο.
- Η παραδοσιακή γάστρα είναι ένας σκεύος φτιαγμένο από λαμαρίνα που τοποθετείται πάνω από το ταψί με το φαγητό.Το ταψί που βάζουμε το φαγητό πρέπει να είναι μικρότερο σε διάμετρο από τη γάστρα, για να σκεπαστεί εντελώς.
- Ανάβουμε τη φωτιά σε τζάκι η μπάρμπεκιου η ξυλόφουρνο η όπου αλλού μπορούμε να ψήσουμε , με ξύλα που κάνουν εύκολα θράκα όπως δρυς, ελιά και άλλα .Μπορούμε να βάλουμε μαζί με τα ξύλα και κάρβουνα.
- Ετοιμάζουμε το κρέας για φούρνο, όπως συνήθως, και όταν η φωτιά έχει πέσει και έχει γίνει θράκα, την τραβάμε όλη ,στην άκρη. Βάζουμε το ταψί με το φαγητό στην βάση της εστίας, και το σκεπάζουμε με τη γάστρα. Φέρνουμε τη θράκα γύρω-γύρω από τη γάστρα με τη μασιά, και κλείνουμε τα χείλη,για να μη φύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο, και χρειαστεί να ρίξουμε νερό στο φαγητό.
- Ότι θράκα απέμεινε, τοποθετείται επάνω στη γάστρα και προσθέτουμε και μερικά λεπτά ξύλα, η κληματόβεργες και τα ανάβουμε να καίνε κι αυτά.
- Σε μια περίπου ώρα σηκώνουμε προσεχτικά την γάστρα,και ελέγχουμε το φαγητό. Άν έχει πάρει ωραίο χρώμα, γυρίζουμε το κρέας και ξανασκεπάζουμε το φαγητό. Επειδή έχει μετακινηθεί η γάστρα , κλείνουμε πάλι γύρω-γύρω τα χείλη για να εγκλωβίσουμε τον ατμό. Αν έχει πέσει πολύ η φωτιά, προσθέτουμε λίγα λεπτά ξύλα ακόμα και τα ανάβουμε. για να ψηθεί καλά το φαγητό.
- Μετά από 3/4 – 1 ώρα σηκώνουμε πάλι την γάστρα και ελέγχουμε αν το φαγητό μας είναι έτοιμο. Αν δεν είναι επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει το κρέας.
Μπορεί να φαίνεται δύσκολη αυτή η διαδικασία ψησίματος,, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου. Την πρώτη φορά μπορεί να μη μας γίνει τέλειο το φαγητό μας, αλλά την επόμενη θα γίνει σίγουρα.
Βασική προϋπόθεση, είναι το καλό κάψιμο της εστίας με κατάλληλα ξύλα, έτσι ώστε να γίνει αρκετή θράκα.




