Καλαμαράκια κοκκινιστά
- 1 κιλό καλαμάρια ή θράψαλα,
- 500 γραμ. χυμό ντομάτας,
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
- ½ ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά),
- 1 κρασοπότηρο κρασί,
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
- 2 φύλλα δάφνης,
- ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο.
- Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε και χωρίζουμε το σώμα απ᾿ τα κεφάλια. Ανοίγουμε το σώμα στη μέση κατά μήκος, για να τα καθαρίσουμε και να τα χωρίσουμε σε δυο κομμάτια.Τα κεφάλια και τα πλοκάμια, τα κρατάμε ολόκληρα.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καλαμάρια και τα σοτάρουμε για 8'- 10' ακόμη, μέχρι να πιεί τα υγρά του. Τα σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, βάζουμε το χυμό ντομάτας, το μαϊντανό, δάφνη, το αλάτι,πιπέρι και ένα ποτήρι ζεστό νερό.
- Σιγοβράζουμε το φαγητό μας για 30'- 45' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και να δέσει η σάλτσα τους . Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές, ή κοφτό μακαρονάκι.
Τα καλαμαράκια τα βάζω πάντα με λίγο ξύδι στην κατσαρόλα να πιουν τα νερά τους και μετά προσθέτω το λάδι,κρεμμύδια,σκόρδο να σοταριστούν όλα μαζί.