HUGO, σιρόπι από άνθη σαμπούκο
Ένα ποτό που αγαπάμε πολύ εδώ στη Γερμανία και το φτιάχνω συχνά , έχει σαν βάση το σαμπούκο.
- 21 ανθοί σαμπούκο- κουφοξυλιάς , ξεπλένουμε ελαφριά τους ανθούς
- 12 λεμόνια κομμένα στα 4 και λίγο στημένα
- 1,5 λίτρο νερό
- 1,5 λίτρο ξύδι λευκό
- 5 κιλά ζάχαρη
- Σε μια μεγαλη κατσαρόλα βαζουμε τους ανθούς κουφοξυλιάς, το νερό, και τα λεμόνια και τα αφηνουμε, για 24 ωρες να τραβηξουν καλα.
- Την άλλη μέρα: Το στραγγιζω, σε ενα ψιλο σουρωτήρι ,και το βαζω παλι στην ιδια κατσαρολα και προσθετω το 1 1/2 λιτρο ξιδι (ασπρο) και 5 κιλα ζαχαρη. Ανακατεύουμε καλα, πολλες φορες την ημερα, μεχρι να μας λιώσει καλα η ζαχαρη.
- Σε μια βδομαδα πρεπει να ειναι λιωμενη η ζαχαρη και ειναι ετοιμο το σιροπι μας.
- Πλενουμε καλα τα μπουκαλια που θα το βαλουμε και τα καπακια τους.
Το σιροπι το προσφερουμε με σαμπανια. Δηλ. ενα σφηνάκι με παγακια και δυοσμο, και σε νερο, το μισο απο ενα σφηνάκι, καλυτερα να βαλετε στην αρχή λίγο και μετα συμπληρώνετε αν θελετε κι αλλο.