Γύρος στο ταψί
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο περασμένο δύο φορές από τη μηχανή του κρεοπώλη,
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ,
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο μούλτι,
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες στο μούλτι,
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
- 1 πατάτα μεγάλη κομμένη στα τέσσερα,
- 3 πιπεριές πράσινες γλυκές (κέρατο)σε ροδέλες,
- 1 ντομάτα μεγάλη κομμένη στα τέσσερα,
- 1 φλ. τσ. ντομάτα τριμμένη ή χυμό,
- 1 κουτ. γλ. κύμινο,
- 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο,
- 1 κ.γλ. μαργαρίνη,
- 1 κ.γλ. ρίγανη,
- ½ φλ. τσαγιού λαδι,
- αλατοπίπερο.
Για τις Πίτες:
- 500 γρ. αλεύρι,
- 1/2 μαγιά,
- 1 πρέζα αλάτι,
- 1 πρέζα ζάχαρη,
- 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό.
- Ζυμώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά με το κρεμμύδι, το μπέικιν πάουντερ, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το χυμό ντομάτας, ή τις τριμμένες ντομάτες, το κύμινο, το μισό ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Πρέπει να ζυμωθεί πολύ καλά με τα χέρια,να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους καλά και να αφρατέψει το μείγμα.
- Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε τον κιμά στη βάση.
- Από πάνω ακτινωτά και εναλλάξ τοποθετούμε τις πατάτες, τις πιπεριές και τις ντομάτες. Το πάχος του γύρου πρέπει να μην ξεπερνά τα 3 εκ.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά στους 180oC.
- Κόβουμε το φαγητό ζεστό σε τριγωνικά κομμάτια και το σερβίρουμε με τις πατατούλες και τις πιπεριές.
- Αν θέλουμε φτιάχνουμε πίτες για σουβλάκια σπιτικές και το συνοδεύουμε!!
- Για τις πίτες: Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό. Ανακατεύουμε και λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε μπολ να διπλασιαστεί για 1 ώρα, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη στο χέρι μας και ανάμεσα στις παλάμες το ανοίγουμε σε πίτα.Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία, με λίγο λάδι, ψήνουμε κάθε πίτα για 3΄-4΄από κάθε πλευρά. Συνταγή της Αργυρώς!
Με το κοτόπουλο γίνεται πιο ελαφρύ!!
Ζουμάκι δεν μου άφησε εμένα,το είχα αφήσει στο ψυγείο το μείγμα για μισή ώρα περίπου,ίσως γι αυτό!!