Γλυκόξινη κοτοτηγανιά
- 800 γρ φιλέτο από στήθος κοτόπουλου κομμένο σε μπουκιές ή 3 στήθη
- 2 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
- 5-6 κ.σ. σησαμέλαιο
- 2 κ.σ. μέλι
- 8 κ.σ. κέτσαπ
- 1 κούπα κρασί λευκό ξηρό
- 4 κ.σ. ρυζόξιδο ή λευκό ξίδι σταφυλιού
- 1 καυτερή πιπερίτσα ή λίγο μπούκοβο
- 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ σε μήκος ένος μικρού δακτύλου, καθαρισμένο από το φλούδι του και ψιλ/μενο σε κυβάκια μικρά με το μαχαίρι
- 2-3 κ.σ. σόγια σος ή λίγο αλάτι
- Σοτάρουμε στο σησαμέλαιο και σε πολύ δυνατή φωτιά, το κοτόπουλο για 2-3 λεπτά. Αρχικά το βάζουμε στο καυτό τηγάνι και δεν το ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να πιάσει κρούστα, στην συνέχεια το ανακατεύουμε να ροδίσει ελαφρά πάντα σε δυνατή φωτιά 2-3 λεπτά ακόμα μαζί με το σκόρδο.
- Στην συνέχεια σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε στο κοτόπουλο, το τζίντζερ, τη σόγια, το κέτσαπ, το μέλι, το ξύδι, το καυτερό και αλάτι αν δε βάλετε σόγια. Αφήνουμε να σοταριστεί για ακόμα 3-4 λεπτά και είναι έτοιμο. Δοκιμάζετε και διορθώνετε αν χρειαστεί.
- Το σερβίρω με ρύζι ατμού.
- Το σησαμέλαιο το βρίσκουμε κοντά στα άλλα σπορέλαια στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Δε αγοράζουμε το καβουρντισμένο σησαμέλαιο.
- Ρυζόξιδο, σόγια σος, σησαμέλαιο κ.ά. ασιατικά προϊόντα μπορούμε να βρούμε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο ειδικό τμήμα με αυτά τα προϊόντα. Επίσης τα βρίσκουμε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη ή και αλλού.
- Αν χρησιμοποιήσουμε φιλέτο από μπούτι, θα το ψήσουμε περισσότερη ώρα.
- Το κάνουμε όσο καυτερό θέλουμε ή και καθόλου.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, προσοχή στο αλάτι αν βάλουμε σόγια. Καλύτερα να βάλουμε λιγότερο και κατά τη διάρκεια του ψησίματος να διορθώσουμε το αλάτι με σόγια ή αλάτι.
- Καλύτερα να χρησιμοποιούμε αντικολλητικό τηγάνι.
- Το φρέσκο τζίντζερ τώρα πια υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα