Γεμιστά κολοκυθάκια και μελιτζάνες στην κατσαρόλα
Υπέροχο γευστικό φαγητό που έφτιαχνε και η μητέρα μου με κολοκυθάκια και μελιτζάνες από τον μπαξέ μας!
- 5 μέτρια κολοκυθάκια για γέμισμα,
- 5 μέτριες μελιτζάνες για γέμισμα,
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
- 1 κ.σ. ρύζι για κάθε ένα λαχανικό,
- αρκετό δυόσμο,
- λίγο άνηθο{προαιρετικά},
- αλατοπίπερο,ρίγανη,
- 1 κ.γλ.μπαχάρι σκόνη,
- λάδι,
- 6-8 ντομάτες φρέσκες ή 1 κουτί ντοματάκια
- κασέρι ή μαλακό κεφαλοτύρι.
- Καθαρίζουμε τη ψύχα από τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες μας,κρατάμε λίγη ψίχα και από τα δύο για τη γέμιση.
- Μετράμε το ρύζι μας [όσα γεμιστά έχουμε τόσες κουταλιές]το πλένουμε και αφήνουμε λίγο να στραγγίξει.
- Ρίχνουμε λίγο λάδι σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια,την ψύχα ψιλοκομμένη και προσθέτουμε το ρύζι να σοταριστεί ελαφρά.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον φρέσκο δυόσμο,άνηθο,τις μισές ντομάτες ψιλοκομμένες και μπαχάρι.Αφήνουμε να πάρει μία βράση το μείγμα,περίπου 10 λεπτάκια.
- Γεμίζουμε κολοκυθάκια και μελιτζάνες,τα βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα και καλύπτουμε το άνοιγμα τους με κομματάκια-φετούλες τυρί.
- Ρίχνουμε λάδι,τις υπόλοιπες ντομάτες ψιλοκομμένες,ρίγανη και νερό μέχρι τη μέση, αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40 έως 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν μελιτζάνες και κολοκυθάκια.
Εγώ προσθέτω και λίγες πατάτες κομμένες κυδωνάτες ανάμεσα στις μελιτζάνες και τα κολοκύθια μου. Αν σας αρέσει προσθέστε στη γέμιση σκόρδο ψιλοκομμένο.