Γαρδουμπάκια
Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
- 1 συκωταριά
- 1 εντεριά
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- ελαιόλαδο
- 1-2 λεμόνια
Οδηγίες
- Πλένουμε τα έντερα κάτω από τρεχούμενο νερό, επαναλαμβάνοντας 3-4 φορές. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να κόψουμε τα έντερα σε κομμάτια 30-40 εκ. πλένοντας αυτά τα κομμάτια ένα-ένα χωριστά.
- Πλένουμε τη συκωταριά και χωρίζουμε τα μέρη της, την καρδιά, τα πνευμόνια, τη σπλήνα, το συκώτι, τα γλυκάδια.
- Κόβουμε το κάθε μέρος σε κομμάτια (κατά μήκος) περίπου 10 εκ.
- Τοποθετούμε όλα τα τεμαχισμένα κομμάτια της συκωταριάς σε ένα μπολ.
- Πασπαλίζουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
- Ψιλοκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου στην λεπτή πλευρά του τρίφτη και τις ρίχνουμε κι αυτές στο μπολ.
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα κομμάτια του μπολ με τα καρυκεύματα με τα χέρια μας να αναμιχθούν καλά.
- Παίρνουμε 2-3 κομμάτια διαφορετικού είδους, τα κρατάμε μαζί και με το έντερο τυλίγουμε σφιχτά, γύρω-γύρω στο κέντρο.
- Σταθεροποιούμε το τελείωμα του εντέρου, είτε δένοντας την άκρη του, είτε περνώντας την άκρη του ανάμεσα από το υπόλοιπο τυλιγμένο έντερο.
Τοποθετούμε τα γαρδουμπάκια σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στους 230ο C για περίπου 1 ώρα.
Σερβίρουμε με φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού.
Τα γαρδουμπάκια τρώγονται ζεστά.
Σχόλια
Πόσο τραγανά και λαχταριστά γίνονται έτσι! Υπέροχο μεζεδάκι και όχι μόνο για το Πάσχα!!!Επίσης κάπου είχα δει, για μεγαλύτερη ευκολία ότι τα περνούν σε καλαμάκι από σουβλάκι και μόλις τα τυλίξουν το αφαιρούν ή αν θέλουν το αφήνουν έτσι.
Ναι Hlianna κι αυτό γίνεται. Ανάλογα πως το έχει συνηθίσει ο καθένας. Εμείς για παράδειγμα αυτό που περιγράφεις θα το λέγαμε κοκορετσάκι. Το γαρδουμπάκι που κάνουμε εμείς, είναι αυτό που μας έχει μάθει η γιαγιά μου, στο μέγεθος μπουκιάς και δεμένο με το εντεράκι του στη μέση μόνο. Σε αυτό το μέγεθος για περισσότερη ευκολία μπορούμε με μια οδοντογλυφίδα να πιάσουμε και να σταθεροποιήσουμε 3 κομματάκια (που θα περιέχουν απαραιτήτως γλυκάδι) και εκεί να τυλίξουμε και να δέσουμε το εντεράκι, αφαιρώντας μετά την οδοντογλυφίδα. Να προσθέσω επιπλέον ότι αν αφήσουμε τα κομμένα μας κομμάτια της συκωταριάς με τα μυρωδικά τους στο μπολ για μερικές ώρες να μαριναριστούν (ή από το βράδυ) γίνονται ακόμη πιο νόστιμα.
Παρα πολυ ωραιος μεζες,μπορει επισης να ψηθει και μεσα σε κρασι,γινεται λουκουμι το ξερω εκ πειρας.Μπραβο,μπραβο!
Πολυ καλά τα γαρδουμπάκια! θα τα κάνω ,και θα χρησιμοπιοήσω ξυλάκι απο σουβλάκι η οδοντογλυφίδα! επίσης τα αντεράκια θα τα σκίσω με μεγάλη βελόνα του πλεξίματος ,οπως κάνω στη μαγειρίτσα.Ετσι πλένονται καλλίτερα.