Γαλακτομπούρεκο
- 1&1/2 λίτρο γάλα.
- 1 πακέτο λεπτό φύλλο.
- 200 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο λιωμένο.
- 1&1/2 κούπα ζάχαρη.
- 1 κούπα σιμιγδάλι.
- 2 βανίλιες (άρωμα)
- 4 αυγά.
- Ξύσμα 1/2 λεμονιού.
Για το σιρόπι:
- 2 κούπες ζάχαρη,
- 2 κούπες νερό.
- χυμό από 1/2 λεμόνι.
- Γαρύφαλλα.
- Βράζουμε το γάλα με την ζάχαρη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια και γρήγορα να μην μας κολλήσει. Όταν πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά, το ξύσμα και τις βανίλιες. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη σκεπασμένη με πετσέτα.
- Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά και προσθέτουμε το λεμόνι.Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα αφήνοντας να εξέχουν έξω από το ταψί. Βάζουμε και ολόκληρα μερικά μέσα στο ταψί μας, βουτυρώνοντας τα ελαφρά. Στρώνουμε την κρέμα να πάει παντού στο ίδιο πάχος,και αρχίζουμε να σκεπάζουμε με τα φύλλα που εξέχουν διπλώνοντας τα μέσα στο ταψί σαν τρίγωνα. Κλείνουμε δηλαδή την κρέμα σε ένα φάκελο.
- Όταν τελειώσουν αυτά στρώνουμε βουτυρώνοντας και ότι άλλα φύλλα έχουμε υπόλοιπα. Τα σπρώχνουμε γύρω -γύρω προς τα κάτω με το πινέλο. Αλοίφουε με το λιωμένο βούτυρο και χαράζουμε πολύ ελαφρά ,όχι ώς την κρέμα. Μπήγουμε από ένα γαρύφαλλο στο κάθε κομμάτι.
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς περίπου 45 λεπτά και σιροπιάζουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι σιγά -σιγά με μικρό κουτάλι να πάει παντού το σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και μετά κόβουμε το γλυκό μας.
Άλλες συνταγές για γαλακτομπούρεκο στο σαίτ