Εκλεράκια
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
- 1 φλιτζ. αλεύρι
- 1 φλιτζ. βούτυρο
- 4 αυγά
- 1 φλιτζ.γάλα ή νερό
- λίγο αλάτι
ΚΡΕΜΑ:
- 100 γρ κρέμα γάλακτος
- 1 1\2 φλιτζ. κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 2 κσ κονιάκ
ΓΛΑΣΟ:
- 50 γρ κουβερτούρα
- 2 κσ βούτυρο
- 1 φλιτζ. άχνη
- 2 κσ ζεστό νερό
- ΖΥΜΗ:Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό ή το γάλα μαζί με το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.Προσθέτουμε το αλεύρι και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.Αποσύρουμε,αφήνουμε να κρυώσει και μετά ρίχνουμε τα αυγά.Χτυπάμε με το μίξερ.
- Βάζουμε την κρέμα σε κορνέ και πάνω σε αντικολλητικό χαρτί κάνουμε μπαστουνάκια,αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.Σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα μέχρι να κρυώσουν.
- Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα.Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και αναμειγνύουμε με το κονιάκ και την κρέμα ζαχαροπλαστικής,την οποία μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας ή να πάρουμε έτοιμη σε φακελάκι.
- Όταν τα εκλέρ κρυώσουν,τα κόβουμε από πάνω και με ένα κουταλάκι ή με κορνέ γεμίζουμε το εσωτερικό τους με κρέμα.
- Αφήνουμε τα γεμισμένα εκλέρ στο ψυγείο και κάνουμε το γλάσο. Σε κατσαρολάκι,βάζουμε τα υλικά για το γλάσο και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να έχουμε μια ρευστή σοκολατένια κρέμα. Παίρνουμε ένα ένα τα εκλέρ και βουτάμε το πάνω μέρος στο γλάσο.Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει και να σφίξει και μετά βάζουμε στο ψυγείο.
Για γλάσο,μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε λιωμένη με λίγο βούτυρο κουβερτούρα.