Άσπρο δαμάσκηνο γλυκό του κουταλιού
Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
- 2 κιλά δαμάσκηνα άσπρα αγουρωπά,
- 1800 γραμμάρια ζάχαρη.
- 3 ποτήρια νερό.
- λίγο αλατάκι ,
- λίγη βανίλια.
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού.
Οδηγίες
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα δαμάσκηνα με μικρό κοφτερό μαχαίρι.
- Με το κεφάλι μιας μεγάλης πρόκας και προσεχτικά βγάζουμε το κουκούτσι από τα δαμάσκηνα
- Βάζουμε στη φωτιά το νερό με την ζάχαρη και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη ρίχνουμε μέσα τα δαμάσκηνα . Τα βράζουμε περίπου μισή ώρα και τα κατεβάζουμε από την φωτιά. Γυρίζουμε κυκλικά την κατσαρόλα μας να πάει το σιρόπι μέσα στα φρούτα αρκετές φορές.
- Την άλλη μέρα ξαναβάζουμε στη φωτιά το γλυκό και μετά από 10 λεπτά αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα φρούτα προσεχτικά.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο ,προσθέτοντας το αλατάκι την βανίλια και το χυμό λεμονιού. Όταν δούμε ότι έδεσε το γλυκό βάζουμε τα φρούτα πάλι προσεχτικά και τοu δίνουμε μια τελική βράση.
- Tο κατεβάζουμε και φέρνουμε γύρους την κατσαρόλα αρκετή ώρα, το κρυώνουμε και την άλλη μέρα το βάζουμε στα βάζα.
Σχόλια
Ειρήνη, το ίδιο δεν είναι αν τη φτιάξουμε τη συνταγή με τα σκούρα δαμάσκηνα; Δεν πιστεύω να έχει διαφορά, τι λες;Πάντως τα άσπρα είναι εντυπωσιακά και με ωραίο χρώμα.
Για πιο όμορφο χρώμα προτίμησα τα άσπρα δαμάσκηνα ,η ίδια συνταγή ισχύει και για τα μαύρα.
Ωραιο γλυκο αυτο Ειρηνη μου μπραβο