Αχνιστά ψάρια με λαχανικά
- 1,5 κιλό ψάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα μπακαλιάρο και φέτες ψαριού , ότι θέλετε καθαρισμένα και πλυμένα καλά
- 3-4 καρότα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 2-3 μεγάλες πατάτες κομμένες στα 4 ή 6 κομμάτια
- 1 σελινόριζα κομμένη σε μέτρια κομμάτια
- 3 κρεμμύδια κομμένα στα 4
- 3-4 κολοκυθάκια ολόκληρα
- 1/2 κούπα λάδι
- χυμός από 2-3 λεμόνια
- ξύσμα 1 λεμονιού
- αλάτι και πιπέρι
- λίγη ρίγανη
- μισό ματσάκι μαϊντανό
- Σοτάρουμε σε λίγο λάδι, τα λαχανικά μας πατάτες, κρεμμύδια, σελινόριζα για 2 λεπτά, να λαδωθούν καλά. Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και προσθέτουμε 4 ποτήρια νερό. Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να βράσει για λίγα λεπτά να μαλακώσουν ελαφρά τα λαχανικά μας.
- Ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό, πάνω στα λαχανικά ακουμπάμε τα ψάρια, αλατίζουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, πιπέρι και κλείνουμε την κατσαρόλα.
- Αφήνουμε να ψηθεί για 10-15 περίπου λεπτά ακόμα να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ψηθεί το ψάρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε τα λαχανικά με το ψάρι και λίγη από το ζουμάκι τους.
- Μπορούμε να βάλουμε και ξύσμα λεμονιού αν θέλουμε.
- Μπορεί να προσθέσετε και λίγο νερό ακόμα αν χρειαστεί.
- Βάλτε ό,τι ψάρια θέλετε.
- Για να γίνει ακόμα πιο νόστιμη η σούπα μας, βράζουμε πρώτα τα κεφάλια με λίγα λαχανικά χώρια, για 1 ώρα σε σιγανή φωτιά , σουρώνουμε το ζωμό πιέζοντας τα λαχανικά καλά. Παίρνουμε το ζωμό και τον προσθέτουμε στη συνταγή μας.