Αρνί στη σούβλα
Μπορεί η προετοιμασία του αρνιού να σας φανεί εύκολη, το ψήσιμο όμως στη σούβλα είναι πραγματικά δύσκολο και κουραστικό. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε κάποιον έμπειρο στο ψήσιμο ή κάποιον που το 'χει ξανακάνει τουλάχιστον μια φορά, διαφορετικά το αρνί σας κινδυνεύει να ψηθεί απ'έξω αλλά από μέσα να μείνει άψητο και να πάει χαμένος ο κόπος σας.
- 1 αρνί γύρω στα 8-12 κιλά (εξαρτάται από το πόσα άτομα θα είστε, υπολογίστε ότι το αρνί στο ψήσιμο θα μαζέψει πολύ)
- 1 χούφτα αλάτι και πιπέρι
- σπάγκο για ράψιμο ή λεπτό σύρμα
- 1 χοντρή βελόνα
- 1 σούβλα
- Σουβλίζετε το αρνί από την ουρά και σπρώχνετε για να βγει η σούβλα από το κέντρο του κεφαλιού. Αλατοπιπερώνετε το αρνί από την εσωτερική πλευρά του. Μετά αλατοπιπερώνετε και εξωτερικά (στις πλάτες, λαιμό, πόδια).
- Το ράβετε στο άνοιγμα με μια βελόνα με κλωστή ή με σύρμα λεπτό. Αυτό γίνεται για να μη τρέχει το ξύγκι κατά το ψήσιμο, κατά τα άλλα θα μπορούσε να μείνει και ανοιχτό. Το σούβλισμα και το αλατοπιπέρωμα γίνονται από το προηγούμενο βράδυ.
- Την Κυριακή του Πάσχα, πρωΐ-πρωΐ, ετοιμάζετε τη φωτιά. Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή. Για να ψηθεί το αρνί θέλει 4-5 ώρες ανάλογα με τη φωτιά που έχετε και το πόσο μεγάλο είναι. Στην αρχή θέλει γρήγορο γύρισμα, βοηθά να μην "αρπάξει" το αρνί, να μην καεί δηλαδή.
- Το ψησιμο του αρνιού θέλει υπομονή. Μην βιάζεστε να το ψήσετε, θέλει να το βάλετε ψηλά σε ύψος και σε χαμηλή φωτιά. Αν το βάλετε χαμηλά (κοντά στη φωτιά), θα ψηθεί πιο γρήγορα αλλά μπορεί να το κάψετε.
- Σημαντικό ρόλο στη γεύση παίζει το αλατοπίπερο και πόσο θα βάλετε (ανάλογα το πόσο αλμυρό το θέλετε). Όταν δείτε τα μπούτια και την πλάτη του αρνιού να σχίζου τότε είναι έτοιμο.