Αγκινάρες αλα πολίτα
- 10 φρέσκες τρυφερές αγκινάρες.
- 1 &1/2 κούπας λάδι.
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο.
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
- 6 κρεμμυδάκια στιφάδου.
- 2 καρότα σε ροδέλες.
- 3 μέτριες πατάτες σε κομμάτια.
- 3 κουταλιές σούπας άνηθο.
- Αλάτι. Πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
- 1 κουταλιά σούπας αλεύρι.
- 2-3 λεμόνια.
- Χυμό ενός λεμονιού.
- Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και βγάζουμε το χνούδι τους. Αφήνουμε τα τρυφερά φύλλα και τα κοτσάνια . Τρίβουμε τις αγκινάρες με λεμόνι και τις ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό και αρκετό χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
- Βάζουμε το λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα, και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε τα καρότα, το αλεύρι,και τις πατάτες και σοτάρουμε για λίγο ακόμη.
- Τοποθετούμε προσεχτικά και τις αγκινάρες, με τα κοτσάνια προς τα πάνω και ρίχνουμε καυτό νερό να σκεπαστούν. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο, και προσθέτουμε τον χυμό ενός λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3/4 περίπου με το καπάκι κλειστό. Οι αγκινάρες πρέπει να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν, και να μείνουν με το λάδι τους.
Οι αγκινάρες για να είναι εμφανίσιμες , δεν πρέπει να ανακατευτούν καθόλου κατά την διάρκεια του μαγειρέματος. Προσέχουμε να μην παραβράσουν,και να μείνουν άσπρες. Γι αυτό αποφεύγουμε να ανοιγοκλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας.