Τούρτα αλμυρή
- 2 φύλλα σφολιάτα σπιτική ή έτοιμη
Γέμιση:
- 700 γρ. σπανάκι
- 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο,
- αλατοπίπερο,
- 1/2 ματσάκι άνηθο,
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
- 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή γάλα ή γιαούρτι,
- 12-16 φέτες ζαμπόν,
- 12-16 φέτες τυρί,
- λίγο λάδι για να σοτάρουμε τα υλικά,
- 6 πιπεριές κόκκινες ή ένα βάζο έτοιμες ψητές κόκκινες πιπεριές.
Μείγμα αυγών:
- 10 αυγά ,
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλ/μένα,
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλ/μένο,
- αλατοπίπερο,
- 3 κ.σ. βιτάμ ή λάδι.
- Τέλος 1 αυγό χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό και αλάτι.
- Ξεκινάμε βγάζοντας τη σφολιάτα από την κατάψυξη στην συντήρηση του ψυγείου.
- Για την γέμιση, πλένουμε,στραγγίζουμε το σπανάκι,το στραγγίζουμε καλά και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Βάζουμε 2-3 κουταλιές λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια,το σπανάκι να πιει τα υγρά του,προσθέτουμε τον ανηθο, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο,ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά,ρίχνουμε σε μπολ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος,εναλλακτικά το γιαούρτι ή γάλα,ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στα υλικά και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.
- Αν βάλουμε φρέσκες πιπεριές τις ψήνουμε βάζοντάς τες σε ένα ταψί,τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε στην μέση. Αν χρησιμοποιήσετε όπως εγώ έτοιμες απλά θα τις στραγγίξετε από το λάδι και θα τις κόψετε στην μέση.
- Για τα αυγά: Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ μαζί με τα κρεμμυδάκια και μαϊντανό , αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το βιτάμ σε τηγάνι να λιώσει και ρίχνουμε το μείγμα ανακατεύοντας μέχρι να σφίξει λίγο. Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Συναρμολόγηση τούρτας: Παίρνουμε ένα 26άρι στρογγυλό ταψί ,το βουτυρώνουμε καλά και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας κόβοντας ότι προεξέχει. Ρίχνουμε πάνω στο φύλλο λίγο τυρί τριμμένο ή φρυγανιά για να απορροφήσει τυχόν υγρά.
- Ρίχνουμε πάνω από το τυρί το μισό μείγμα αυγών,το μισό μείγμα σπανάκι,τις μισές φέτες ζαμπόν,μισές φέτες τυρί και όλες τις πιπεριές ανοιχτές να καλύψουν τα υλικά. Συνεχίζουμε αντίστροφα με το υπόλοιπο τυρί,ζαμπόν,σπανάκι και τέλος τα αυγά.
- Τέλος σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας,κόβουμε τις άκρες,γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο να κλείσει καλά τη γέμιση. Χτυπάμε το αυγά με το νερό και αλάτι,περνάμε με ένα πινελάκι το φύλλο. Βάζουμε στο ψυγείο 1 ώρα την πίτα μας και έπειτα την ψήνουμε.
- Χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 45 λεπτά περίπου να ροδίσει.
Έχω αλλάξει λίγο τα υλικά βάζοντας στο σπανάκι άνηθο και κρεμμυδάκι για γεύση,πήρα έτοιμες πιπεριές ψητές σε βάζο. Οποιος μπορεί και θέλει φτιάχνει σπιτικό φύλλο σφολιάτας, υπάρχει συνταγή στο σαιτ.
Τα υλικά προσέξτε να πηγαίνουν ως τις άκρες του ταψιού σας ώστε να φαίνονται ωραία τα κομμάτια όταν τα σερβίρετε. Είναι πολύ ωραία να την προσφέρεται σε Γιορτινό ή Κυριακάτικο τραπέζι! Δείτε και το βίντεο