Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

4080-kantaken.jpg
Μπισκότα Καντά



Το Πρόσφορο της Θείας Ευχαριστίας

recipe image
Προστέθηκε απόΝΤΙΝΑ, Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote image / 5 3 χρήστες ψήφισαν
none
Περιγραφή

Το Πρόσφορο το ζυμώνουμε και το προσφέρουμε στην Εκκλησία για να χρησιμοποιηθεί στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας

Συστατικά
Στα γρήγορα
Άλλες κατηγορίες
  • 1 1/2 κιλό αλεύρι (1 κιλό σκληρό, 1/2 κιλό άσπρο μαλακό) κοσκινισμένο
  • Προζύμι στο μέγεθος ενός  μήλου σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • σφραγίδα ξυλόγλυπτη
  • 2 ταψάκια Νο 20
Οδηγίες
  1. Ρίχνουμε σε μία λεκάνη 2 φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό και λιώνουμε το προζύμι εντελώς.
  2. Στη συνέχεια ρίχνουμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι κίτρινο και ανακατεύουμε καλά , ώστε να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός.
  3. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το μάλλινο κάλυμμα και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος (κάτω όμως από 50°) όλη την νύχτα.
  4. Το πρωί σε μια  λεκάνη του ζυμώματος ρίχνουμε το περισσότερο αλεύρι (κρατούμε λίγο, μήπως πέσει πολύ το νερό) μέσα, κάνουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το γινωμένο προζύμι.
  5. Χλιαραίνουμε λίγο νερό, ρίχνοντας μέσα και μια πρέζα αλάτι
  6. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό, (η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το αλεύρι) και ζυμώνουμε καλά
  7. Προσοχή ! Το πρόσφορο δεν ζυμώνεται, όπως το ψωμί.
  8. Πρέπει η ζύμη να γίνει σκληρή, ώστε να αποτυπώνεται καλά η σφραγίδα, και να μη σβήνει κατά το «ανέβασμα», αλλά και να μη κάνη μεγάλες «φουσκάλες».
  9. Επίσης δεν πρέπει η ζύμη να γίνει πολύ σκληρή γιατί σκάει στο ψήσιμο και στο κόψιμο τρίβεται σε ψίχουλα.
  10. Όταν ζυμωθεί καλά, λοιπόν, αφήνουμε για 5-10 λεπτά την ζύμη στην λεκάνη σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα
  11. Κάνουμε δύο μπαλίτσες με την ζύμη, για κάθε πρόσφορο (χωρίς όμως να την αλευρώσουμε, γιατί δεν σμίγουν, δεν ενώνονται), τις πατάμε την μία με την άλλη και τοποθετούμε στο ταψί πατώντας με την παλάμη περνούμε την σφραγίδα και την πατάμε στο μέσον της ζύμης, ώστε να χωθεί καλά στο ζυμάρι.
  12. Κρατάμε 2-3 δευτερόλεπτα και μετά την αποσύρουμε με προσοχή.
  13. Προσέχουμε να μη ξεχειλίσει  η ζύμη γύρω από την σφραγίδα
  14. Την σφραγίδα την πασπαλίζουμε πρώτα με λίγο αλεύρι, την τινάζουμε καλά και μετά σφραγίζουμε.
  15. Δεύτερο σφράγισμα απαγορεύεται.
  16. Αν αποτύχουμε στην πρώτη, ξαναζυμώνουμε την ζύμη.
  17. Μετά απ' αυτό σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και με το μάλλινο ρούχο, προσέχοντας να μη βαρύνει επάνω και χαλάσει το αποτύπωμα της σφραγίδας
  18. Τοποθετούμε σε θερμό μέρος,  έχουμε προθερμάνει ωστόσο  τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  19. Εάν το βάλουμε στον φούρνο την ώρα πού τον ανάβουμε, τότε θα εξακολουθήσει να φουσκώνει οπότε θα χαλάσει η σφραγίδα.
  20. Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε το πρόσφορο σε μέρη πού δεν αλλοιώνονται οι παραστάσεις της σφραγίδας
  21. Ψήνουμε για 3/4 της ώρας ή και μία ώρα (αναλόγως μεγέθους).
  22. Προσέχουμε να μη σκουρίνει  από πάνω, μόνον να ροδίσει
  23. Το πρόσφορο δεν ψήνεται πολύ όπως το ψωμί.
  24. Χρειάζεται μόνον ρόδισμα και στράγγισμα.
  25. Σε περίπτωση που ροδίσει πρόωρα καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα
  26. Όταν το βγάλουμε από την φωτιά, το τυλίγουμε με μια καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε σε μια νάϋλον σακούλα, την οποία δένουμε.
  27. Το αφήνουμε έως ότου κρυώσει (αυτό γίνεται για να γίνει κόρα μαλακή, και να μπορεί ό ιερέας να το κόψει εύκολα για την Θεία Ευχαριστία)
  28. Αν θέλουμε να γυαλίσει, μόλις το βγάλουμε απ' τον φούρνο, το περνάμε με κρύο νερό απ' το πάνω μέρος

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι για δύο Πρόσφορα

Διαβάστε και το άρθρο

Σχόλια
Σχόλιο από Margo , Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Συγχαρητήρια και για τη συνταγή και για όλες τις πολύτιμες πληροφορίες!!
Σχόλιο από vita , Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος 2009 vote imagevote image
Το τρύπημα του πρόσφορου δεν γίνεται όπου νάναι.Δέστε και εδώ:

http://www.arxontariki.net/viewtopic.php?f=266&t=1953
(αλλά όχι μόνο το πρώτο post)
Σχόλιο από ΝΤΙΝΑ , Πέμπτη, 01 Οκτώβριος 2009
Αναφερω σχετικα με το τρυπιμα του προσφορου ,οτι πρεπει γινεται εξω και περιμμετρικα απο τη σφραγιδα .Οπως πολυ σωστα επεσημανες ,ακριβως για να μην αλλοιωθει η παρασταση της σφραγιδας .
Σχόλιο από ΝΤΙΝΑ , Πέμπτη, 01 Οκτώβριος 2009
Ισως δεν προσεξες καλα τις οδηγιες και σου διεφυγε .Το θεμα προσφορο το εχω ψαξει παρα πολυ η αληθεια ειναι αυτη Μαρα και το εχω φτιαξει με ολους τους τροπους .

Ζητω συγνωμη για το διπλο ποστ αλλα δεν το πηρε ολοκληρο .
Μεταφορά στην κορυφή