Ταχινόπιτες Αρμένικες
Για την ζύμη:
- 3 και 1/2 ποτήρια αλεύρι.
- 1/2 ποτήρι ζάχαρη.
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο.
- 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό.
- 40 γραμμάρια νωπή μαγιά.
- 1 πρέζα αλάτι.
- 2 αυγά.
Για την γέμιση:
- 1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια,
- 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές.
- 2 κούπες ταχίνι.
- 1/2 κούπα ζάχαρη.
- 1 γερή πρέζα κανέλα.
- 1 γερή πρέζα γαρύφαλλο.
Για το ψήσιμο:
- 2 κρόκους αυγών χτυπημένους με λίγο νεράκι.
- Σουσάμι μπόλικο.
- Ανοίγουμε λακκούβα στο αλεύρι, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, την μαγιά ,και ανακατεύουμε προσθέτοντας σιγά -σιγά την ζάχαρη το λάδι,τα αυγά χτυπημένα το αλάτι και το αλεύρι μέχρι να γίνει μια καλή ζύμη που την δουλεύουμε για λίγη ώρα να στρώσει. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μιάμιση ώρα σκεπασμένη.
- Ανακατεύουμε το καρύδι με τις σταφίδες και το κανελογαρύφαλο. Επίσης ανακατεύουμε το ταχίνι με την ζάχαρη.
- Ζυμώνουμε απαλά την ζύμη να φύγει ο αέρας και την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια ,που τα ανοίγουμε σε 3 φύλλα 35 εκ,διάμετρο.
- Απλώνουμε το 1/3 του μείγματος ταχινιού, να μην πάει μέχρι την άκρη του φύλλου. Ρίχνουμε από πάνω το 1/3 του μείγματος καρυδιού,και κόβουμε το φύλλο ακτινωτά σε 6 κομμάτια. Αρχίζουμε να τυλίγουμε από το κέντρο προς τα έξω προσεχτικά το κάθε κομμάτι και προσπαθώντας να μην βγεί έξω η γέμιση τσιμπάμε την ζύμη να ενωθεί και να κλείσουμε σαν ρολό το ζυμάρι. Το πλάθουμε να γίνει μακρουλό και το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι ,βάζοντας την άκρη από πάνω,και τσιμπώντας την να κλείσει.
- Το ίδιο κάνουμε και με τα άλλα δύο φύλλα. Βάζουμε αραιά τις ταχινόπιτες σε ταψί με λαδόκολα. Αλοίφουμε με τα αυγά χτυπημένα και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Πήρα την συνταγή από τα armenika.gr