Τάρτες με φύλλο κρούστας και κρέμα
Αγαπημένες τάρτες φτιαγμένες με φύλλο κρούστας, εύκολες, τραγανές και σιροπιαστές που τις γεμίζουμε με ό,τι επιθυμούμε. Σήμερα φτιαγμένες με γλυκιά κρέμα τυριού.
- 5 φύλλα κρούστας
- ½ κούπα αγνό βούτυρο γάλακτος λιωμένο και καθαρισμένο
- 5 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα
- ½ κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα στο μούλτι
Για το σιρόπι:
- ½ κούπα ζάχαρη
- ½ κούπα νερό
- 1 κ. γλ. χυμό λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλα
Για τη γέμιση:
- 250 γρ. ανθότυρο ανάλατο
- 1 κούπα φρέσκια κρέμα γάλακτος
- ½-1 φλιτζανάκι του καφέ ροδόνερο ή ανθόνερο
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 κ.γλ. κανέλα αλεσμένη
Για γαρνιτούρα:
- Γλυκά κουταλιού
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα για μάφιν και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180ο στον αέρα.
- Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την κανέλλα και τα αμύγδαλα.
- Βάζουμε στον πάγκο της κουζίνας μας το πρώτο φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε και το ραντίζουμε με το μείγμα αμυγδάλου. Πάνω στο πρώτο φύλλο βάζουμε το δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνουμε και αυτό και το ραντίζουμε με το μείγμα αμυγδάλου, κανέλας, ζάχαρης. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα 3 φύλλα. Τώρα έχουμε μια στίβα 5 βουτυρωμένων και με μειγμα αμυγδάλου ανάμεσα φύλλων. Στην επιφάνεια βάζουμε πάλι βούτυρο και μείγμα αμυγδάλου.
- Παίρνουμε ένα τσέρκι ή κουπ ατ ή πιατάκι που να χωρά 3 φορές στο πλάτος και 4 φορές στο μήκος του φύλλου και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια (12) από τη στοίβα των φύλλων μας. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τα μεταφέρουμε στη μαφινιέρα μας και με το πάτο ενός ποτηριού πιέζουμε ελαφρά να πάρει το σχήμα από το φορμάκι μας. Τα ραντίζουμε με ψεκαστήρι νερού και τα ψήνουμε περίπου 10 λεπτά.
- Τα περισσεύματα των φύλλων τα βάζουμε και αυτά σε ένα ταψί και τα ψήνουμε και αυτά στον ίδιο χρόνο περίπου ή λιγότερο.
- Όσο ψήνονται τα ταρτάκια μας, φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βράζουμε για 5 λεπτά.
- Μόλις βγάλουμε τις τάρτες μας από το φούρνο, τις ραντίζουμε με 1 κ.σ. σιρόπι την κάθε μια. Μετά από λίγο τις ξεφορμάρουμε και τις βάζουμε σε πιατέλα για να κρυώσουν.
- Φτιάχνουμε την κρέμα που θα γεμίσουμε τις τάρτες μας. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το ανθότυρο και το χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ανθόνερο, το μέλι και την κανέλα, συνεχίζουμε δυνατά το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα. Τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα για 4-5 λεπτά ακόμα μέχρι η κρέμα να σφίξει και να στέκεται καλά.
- Παίρνουμε κουταλιές από την κρέμα μας και γεμίζουμε τις τάρτες μας. Τα στολίζουμε με γλυκά του κουταλιού της αρεσκείας μας και τα βάζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο, όπου θα είναι έτοιμα να φαγωθούν.
- Με τα ψημένα και τραγανά περισσεύματα των φύλλων φτιάχνουμε όμορφα γλυκά στο ποτήρι ως εξής: Βάζουμε λίγα σπασμένα ψημένα φύλλα κάτω, ρίχνουμε λίγο σιρόπι πάνω στο φύλλο, λίγη κρέμα ελάχιστο γλυκό κουταλιού, ξανά ψημένα φύλλα και στο τέλος κρέμα με γλυκό κουταλιού. Στολίζουμε με φύλλο!
- Αν το βούτυρό μας είναι καθαρισμένο από τις πρωτεΪνες, τότε το φύλλο μας θα είναι πολύ τραγανό και θα διατηρηθεί περισσότερες μέρες τραγανό. Καθαρίζουμε το βούτυρο, αν το ζεστάνουμε και πάρουμε το βούτυρο που είναι στην επιφάνεια, κάτω μένουν οι πρωτεϊνες που τις πετάμε.
- Δεν καλύπτουμε τα ταρτάκια μας με μεμβράνη ή άλλο σκέπασμα στο ψυγείο γιατί θα μας μαλακώσουν.
- Πρώτη και δεύτερη μέρα οι τάρτες μας μένουν τραγανές. Με την ποσότητα αυτή φτιάχνουμε 12 τάρτες και 2 ποτήρια.
- Αν θέλουμε να έχουμε για περισσότερες μέρες τραγανές τάρτες, τότε μπορούμε να ψήσουμε τις τάρτες μας και να τις φυλάξουμε αεροστεγώς σε κουτί και να φτιάξουμε την κρέμα και να την έχουμε στο ψυγείο. Επίσης σε ένα κατσαρολάκι να έχουμε το σιρόπι μας. Οπότε ετοιμάζουμε όσες τάρτες χρειαζόμαστε τη φορά. Ζεσταίνουμε το σιρόπι μας βουτάμε ελαφρά την τάρτα μέσα τη βγάζουμε αμέσως και τη γεμίζουμε με την κρέμα μας και τη στολίζουμε.
- Εκτός από την απίθανη κρέμα τυριού, μπορούμε να γεμίσουμε τις τάρτες φύλλου κρούστας, με κρέμα ζαχαροπλαστικής (ανακατεμένη με κρέμα σαντιγί) και φρούτα φρέσκα ή κονσέρβας. Επίσης μπορείτε να τις γεμίσετε με κρέμα σαντιγί και φράουλες. Μπορούμε να σερβίρουμε μέσα και παγωτό, φυσικά την τελευταία στιγμή.
- Σε βασική συνταγή του Χρίστου Χριστοδούλου