Ψωμί στη γάστρα
- 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (600 γρ.)
- 2 κούπες χλιαρό νερό (450 γρ.)
- 20 γρ. μαγιά φρέσκια ή 1 φακελάκι ξηρή
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- σουσάμι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50ο C με αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι κι ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο.
Ρίχνουμε το αλάτι γύρω γύρω στο αλεύρι και μακριά από το κέντρο.
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό, τη ρίχνουμε στη λακούβα στο κέντρο της λεκάνης λίγο- λίγο ανακατεύοντας στο κέντρο με ένα πιρούνι μέχρι να αναμιχθεί όλο το αλεύρι. Θέλουμε ένα μίγμα σαν ελαστικό χυλό.
Αφού έχουμε αναμίξει όλο το μίγμα, το ρίχνουμε στη λαδωμένη γάστρα μας και κλείνουμε με το λαδωμένο εσωτερικά καπάκι.
Τοποθετούμε τη γάστρα στο φούρνο στους 50ο C και αφήνουμε να φουσκώσει το μίγμα μας για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε τη γάστρα από το φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170ο C και μέχρι να γίνει ο φούρνος πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ψωμιού με σουσάμι και λίγο αλεύρι. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της και τοποθετούμε στο φούρνο.
Ψήνουμε στους 170ο C για 1 ½ ώρα. Επειδή διαφέρει ο κάθε φούρνος, μετά τη 1 ½ ώρα ανοίγουμε για λίγο ελαφρά το καπάκι κι αν θέλουμε το ψωμί ακόμη πιο ροδοκόκκινο το αφήνουμε 10-20 λεπτά ακόμη.
Η γάστρα που χρησιμοποίησα είναι η Ultra Plus της Tupperware, χωρητικότητας 3 λίτρων.