Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη χωρίς φύλλο
Σιροπιαστή ,νηστίσιμη και πολύ νόστιμη ! Με δικές μου μικροαλλαγές στην αρχική συνταγή έγινε πολύ πολύ ωραία!
- Για την πίτα:
- 2 μεγάλα πορτοκάλια,
- 1 κούπα ζάχαρη,
- ¾ κούπας ελαιόλαδο,
- ¼ κούπας ρακή ή κονιάκ ή λικέρ της επιλογής σας(έβαλα κονιάκ),
- 1 κουταλάκι σόδα,
- 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ,
- 1 1/2 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 1/2 κούπα σιμιγδάλι χοντρό,
- 100 γραμμάρια κουβερτούρα(προαιρετικά).
- Σιρόπι:
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη,
- 1 κούπα νερό,
- 1 πορτοκάλι πολύ καλά πλυμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες.
- Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και αφού βγάλουμε το μέρος που ήταν το κοτσάνι τους τα βάζουμε να βράσουν.
- Όταν βράσουν 5 λεπτά αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά (συνολικά δηλαδή βράζουν 3 φορές από 5 λεπτά).
- Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Αλέθουμε το ένα πορτοκάλι* στο multi να γίνει λείος πολτός αφού αφαιρέσουμε όσες περισσότερες από τις λευκές μεμβράνες γίνεται, συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 1 1/2 κούπα πολτό.
- Χτυπάμε με το χέρι σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τον πολτό του πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα.
- Προσθέτουμε και το ποτό.
- Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το σιμιγδάλι ,τα προσθέτουμε στο μείγμα μας.
- Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 20 λεπτά, ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι και το αδειάζουμε σε ταψί
- Νο 30.
- Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς για μία ώρα ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.
- Στον δικό μου φούρνο ήταν έτοιμη στα 45 λεπτά γι αυτό ελέγξτε πριν την 1 ώρα!
- Αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι:
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη,το νερό και τις φέτες πορτοκαλιού ,βράζουμε για 10 λεπτά.
- Σιροπιάζουμε την πίτα μας (Κρύα πίτα,ζεστό σιρόπι)!
- Γαρνίρουμε με τις φέτες πορτοκαλιού και τη λιωμένη κουβερτούρα(αν θέλουμε) .
Εγώ ΔΕΝ τα έβρασα αλλά αφαίρεσα την φλούδα τα πολτοποίησα και τα 2 πορτοκάλια,πρόσθεσα και ένα κουταλάκι γλυκού κανέλα στον πολτό. Πηγή cretangastronomy