Μουστοκούλουρα
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο.
- 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο
- 1 κούπα ζάχαρη.
- 3/4 κούπας πετιμέζι με 1/4 καυτό νερό η 1&1/2 κούπα μούστο.
- 1 κουταλιά σούπας κανέλα και γαρύφαλλο μαζί.
- 1 /2 φλιτζανάκι καφέ κονιάκ.
- 1/2 κουταλιά σούπας σόδα.
- Το χυμό και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού.
- Ελάχιστο αλάτι.
- Αλεύρι σταρένιο και αλεύρι για όλες τις χρήσεις μισό-μισό (οσο πάρει η ζύμη για να γίνει πολύ μαλακή) Περίπου 1 κιλό.
- Ανακατεύουμε με το χέρι λάδι, ζάχαρη, πετιμέζι, κανελογαρύφαλλα, κονιάκ, πρέζα αλάτι, για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού ,μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
- Ρίχνουμε και το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας με κουτάλι στην αρχή μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που να κολλάει στα δάχτυλα και να μην πλάθεται εύκολα. Την αφήνουμε 10 λεπτά να τραβήξει.
- Πλάθουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Τα ψήνουμε 15 λεπτά στους 175 με αέρα.
- Αν τα θέλουμε λίγο μαλακά μόλις περάσουν 20 λεπτά απο τη στιγμή που θα τα βγάλουμε απ το φούρνο τα κλείνουμε σε σακουλάκια.
Οι κούπες στην συνταγή είναι οι δοσομετρικές που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Moυστοκούλουρον το παραδοσιακόν