Μουσακάς light
- 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- χυμός από μισό λεμόνι.
Για τον κιμά:
- 400 -500γρ. κιμά από μπούτι αρνίσio ή μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1/3 φλ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1/3 φλ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαιντανό
- 400 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα με το χυμό τους
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- αλάτι, πιπέρι.
Για την κρέμα:
- 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 100 γρ. φέτα
- ½ φλ. γραβιέρα τριμμένη
- 1 αυγό
- μοσχοκάρυδo,πιπέρι.
- Για τον πουρέ μελιτζάνας: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Με ένα πιρούνι τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία και τις ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις ανοίγουμε και με ένα κουτάλι παίρνουμε την πούλπα-ψύχα της μελιτζάνας που τη μεταφέρουμε στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Τα πολτοποιούμε και βάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο μέτριο πυρέξ κάνοντας μια ομοιόμορφη στρώση.
- Για τον κιμά: Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα μικρή ζεσταίνουμε 2κ.σ νερό και προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι . Μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε τον κιμά και το καβουρντίζουμε μέχρι να στεγνώσει. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξύλο κανέλας.
- Αφήνουμε να βράσει ο κιμάς σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αρωματικά φυτά και το ελαιόλαδο. Πάνω στον πουρέ μελιτζάνας απλώνουμε τον κιμά.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα: Λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι, προσθέτουμε το αυγό, ελαφρά χτυπημένο , το γιαούρτι και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε καλά και καρυκεύουμε με πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
- Πάνω από τον κιμά απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα γιαουρτιού. Βάζουμε το μουσακά στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί κρούστα.
Από την Ντίνα Νικολάου!