Κοτόπουλο στιφάδο
- 1 κοτόπουλο μέτριο περίπου 1500-1700 γραμ.
- 2 κιλά κρεμμύδια για στιφάδο.
- 1 κούπα λάδι.
- 1 ποτηράκι κρασί ροζέ η άσπρο.
- 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας.
- Μισή κούπα ντοματοπολτό.
- 3 σκελίδες σκόρδο.
- 1 φλιτζανάκι καφέ ξύδι.
- 1 κουταλάκι ζάχαρη.
- Αλάτι, Πιπέρι.
- 2 δαφνόφυλλα.
- 1 ξύλο κανέλας.
- 1-2 γαρύφαλλα.(προαιρετικά).
- 2 κόκκους μπαχάρι.
Για το μαρινάρισμα.
- 1 φλιτζανάκι μπαλσάμικο με μέλι.(Αν δεν βρείτε, προσθέστε στο μπαλσάμικο μια κοφτή κουταλιά μέλι και ανακατέψτε)
- 3 κουταλιές λάδι.
- Λίγο κύμινο.
- Μερικούς Κόκκους πιπέρι.
- 2 κόκκους μπαχάρι.
- Πλένουμε καλά και τεμαχίζουμε το κοτόπουλο σε μερίδες. Το σκουπίζουμε και το βάζουμε σε μπολ με τα υλικά της μαρινάδας. Ανακατεύουμε πολύ καλά το σκεπάζουμε και το αφήνουμε εκεί τουλάχιστον 5-6 ώρες. Κατά διαστήματα το γυρίζουμε.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό. Τα ζεματάμε για λίγο σε μπόλικο νερό που βράζει για να φύγει η αψάδα τους, και τα σουρώνουμε .Αν θέλουμε στη συνέχεια τα σοτάρουμε σε λάδι ,αλλά για πιο ελαφρύ φαγητό το αποφεύγουμε. Σκουπίζουμε ελαφρά το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, και το σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, το κρασί, και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το σκόρδο τον τοματοπολτό ,και στη συνέχεια το ξύδι, την ζάχαρη τα μπαχαρικά, και ένα ποτήρι καυτό νερό. Βράζουμε το φαγητό μας για 15 -20 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσουν κρεμμύδια και κοτόπουλο και να μελώσει η σάλτσα.
- Αν το κοτόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής θα το βράσουμε μέχρι να μαλακώσει λίγο ,και μετά θα ρίξουμε τα κρεμμυδάκια.
- Νερό δεν θα ρίξουμε πολύ, γιατί θα βγάλουν και τα κρεμμύδια.
- Αν ενώ είναι έτοιμο το φαγητό μας υπάρχει αρκετό νερό, το αφαιρούμε με προσοχή το βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το δένουμε. Το προσθέτουμε στο φαγητό μας ,και δίνουμε μια βράση.
- Κοτόπουλο στιφάδο