Κεφτέδες με κρεμμύδια στον φούρνο
Ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό φαγητό, που όταν το μαγειρέψετε θα μοσχοβολήσει το σπίτι!
- 1 κιλό κιμά ανάμεικτο μοσχάρι με χοιρινό, η μόνο μοσχάρι αν μας αρέσει.
- 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα.
- Λίγο δυόσμο.
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- Λίγο κύμινο.
- 1 κουταλιά σούπας ξύδι.
- 2 αυγά
- 1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη.
- 2 κουταλιές σούπας λάδι.
- 1 -2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες.
- 1 πατάτα μέτρια , καθαρισμένη και τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού.
- Αλάτι. Πιπέρι.
Για την σάλτσα.
- 1&1/2 κιλό κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε λωρίδες .
- 2 φύλλα δάφνης.
- 1 ποτηράκι κρασί κόκκινο.
- 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας.
- 2-3 κόκκους μπαχάρι.
- Λίγους κόκκους πιπέρι.
- Αλάτι, Πιπέρι.
- Ρίχνουμε σε μπολ τα υλικά για το μείγμα του κιμά και ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν ,και να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Αν το μείγμα δεν είναι αφράτο, προσθέτουμε λίγο νεράκι. Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη , και το βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο να ανακατευτούν οι μυρωδιές. Πλάθουμε μεγαλούτσικους κεφτέδες, τους πατάμε λίγο στην παλάμη μας να πλατύνουν και τους τηγανίζουμε ελαφρά σε ελαιόλαδο. Τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα κομμένα σε ροδέλες κρεμμύδια με λίγο νερό,να βράσουν για 5 λεπτά. Όταν το νερό στο τηγάνι έχει απορροφηθεί, ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά για 5 -8 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ, και τον σοτάρουμε για λίγο να βγάλει το άρωμά του. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε την δάφνη, τα πιπέρια, το αλάτι και το μπαχάρι. Προσθέτουμε και 1/2 ποτήρι καυτό νερό και αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά.
- Μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ένα πυρέξ και τοποθετούμε τους κεφτέδες ενδιάμεσα στην σάλτσα . Ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. Δεν προσθέτουμε πολύ νερό γιατί τα κρεμμύδια βγάζουν αρκετό. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο βραστό.
- Το φαγητό είναι έτοιμο, όταν μελώσουν τα κρεμμύδια χωρίς να λιώσουν και μείνουν με το λαδάκι τους.
Το φαγητό μας έχει πετύχει ,όταν , έχουν ροδοκοκκινίσει ελαφρά οι κεφτέδες ,και έχει μείνει με το λάδι του χωρίς ζουμιά, γιατί διαφορετικά τα κρεμμύδια θα φαίνονται σαν νερόβραστα και δεν θα γυαλίζουν.
Μπράβο!!