Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι
- 12 καθαρισμένα μέτρια καλαμαράκια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 12 κ.γ. ρύζι Καρολίνα
- 1 ποτ.κρ. λευκό κρασί
- 1 κουταλιά ταμπάσκο
- 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες
- ½ λεμόνι χυμό
- 2 κ.σ. πολτό ή 1 φλ.ντομάτα σάλτσα (προαιρετικά)
- Λάδι
- Αλάτι, πιπέρι
- Πλένετε τα καλαμαράκια, χωρίζετε το σώμα από τα πλοκάμια και αφήνετε το σώμα ολόκληρο.
- Αφαιρείτε τα πτερύγια.
- Σε ένα μπώλ ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, τα πτερύγια και τα σοτάρετε σε 5 κουταλιές λάδι.
- Προσθέστε το ρύζι και ανακατεύεται για 1 λεπτό ακόμη.
- Ρίξτε το μισό κρασί, το μισό μαϊντανό, μισό μάραθο, ταμπάσκο και τη 1 σκ.σκόρδο λιωμένη.
- Ρίξτε λίγο απο το ζωμό και λίγο αλάτι (προσοχή στο αλάτι γιατί εχει και ο ζωμός), βράστε για 1-2 λεπτά και σβήστε τη φωτιά.
- Αφήνετε να κρυώσει λίγο η γέμιση και μοιράζετε το μείγμα μέσα στις σακούλες των καλαμαριών(ένα γεμάτο κουταλάκι) και κλείστε τες με μια οδοντογλυφίδα.
- Ζεστάνετε 4 κουταλιές λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα, βάλτε μέσα τα καλαμαράκια και τα πλοκάμια και σοτάρετε τα για 1 λεπτό ανακατεύοντας.
- Ρίξτε το υπόλοιπο κρασί, το υπόλοιπο ζεστό ζωμό, το υπόλοιπο σκόρδο, μαϊντανό, μάραθο, ταμπάσκο και το λεμόνι αν τα θέλετε άσπρα.
- Ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι, σκεπάστε το σκεύος και βράστε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου.
- Αν θέλετε όμως να τα κάνετε κοκκινιστά και να προσθέσετε τον πολτό ή την έτοιμη σάλτσα.
- Eγώ βάζω περισσότερο ρύζι καμιά κουταλιά παραπάνω,και γίνεται πιο πολύ η γέμιση και τη ρίχνω χύμα και στην κατσαρόλα (γιατί αρέσει).
- Γίνεται και σε γάστρα στο φούρνο.
Περιμένω και με λαχτάρα την παραλλαγή με τα τυριά και πιπεριές!!!!!!!!
Για το ψήσιμο στο φούρνο,πάντα σε σκεπαστό σκεύος (τύπου γάστρας)χρειάζεται 35-45' λεπτά με αντιστάσεις πάνω-κάτω,αναλόγως το φούρνο και το πώς τρώτε το ρύζι,γιατί το καλαμάρι δεν θέλει πολύ ώρα ψήσιμο.