Cupcakes...Κεκάκια τα Εορταστικά
Ζύμη
1 κούπα βούτυρο (το μπολάκι της συσκευασίας για μεζούρα)
- 2 κούπες ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 βανίλια
- 1 κούπα γάλα φρέσκο
- 600 - 650 γρ.αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
- τρούφα σοκολάτας καραμελάκια, τρουφάκια πολύχρωμα κερασάκια
Κρέμα επικάλυψης:
- 1 κουτί φυτική κρέμα γάλακτος (μεταλλικό κουτί)
- ½ κούπα ζάχαρη άχνη
- ½ φακελάκι κρέμα στιγμής με άρωμα βανίλια
- ¾ κούπας γάλα
- Για τη ζύμη: Ετοιμάζουμε την ζύμη κέικ. Την κλασσική συνταγή που κάνουμε, ή όποια άλλη αγαπημένη έχει ο καθένας.
- Χτυπάμε καλά το βούτυρο με «το φτερό» στο μίξερ να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει πολύ καλά το μίγμα. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας και μετά τη βανίλια. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα εναλλάξ, με το αλεύρι. Συνεχίζουμε το χτύπημα στη δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά ακόμη.
- Ρίχνουμε την τρούφα σοκολάτας και αναμιγνύουμε στη χαμηλή ταχύτητα 2-3 στροφές (ίσα ίσα για να αναμιχθεί η τρούφα με το μίγμα).
- Γεμίζουμε τις θήκες τις φόρμας μας με χαρτάκια γλυκών και βάζουμε από μια γεμάτη κουταλιά ζύμης να γεμίσει τα ¾ της θήκης. Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιώ το σκουπ (κουτάλι) του παγωτού γιατί με διευκολύνει πολύ και ως μηχανισμός και ως μεζούρα.
- Ψήνουμε τα κεκάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για περίπου 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε τα κεκάκια από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Για την κρέμα: Βάζουμε από νωρίς στο ψυγείο την κρέμα γάλακτος για να παγώσει. Την αδειάζουμε στο μπολ του μίξερ και τη χτυπάμε με «το σύρμα» μέχρι να διπλασιαστεί. Ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας εναλλάξ το γάλα με την κρέμα βανίλιας. Χτυπάμε για μερικά λεπτά όλο το μίγμα, να αφρατέψει και να ομογενοποιηθεί.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει. Γεμίζουμε τον κορνέ και γαρνίρουμε ένα-ένα τα κεκάκια όπως επιθυμούμε. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα χρωματιστά καραμελάκια και στολίζουμε με τα κερασάκια.
- Η ζύμη θα πρέπει να είναι λίγο πιο σφιχτή από ό,τι κάνουμε συνήθως για μεγάλη φόρμα του κέικ, γιατί οι θήκες είναι μικρές και διαφορετικά θα χυθεί η ζύμη απέξω και θα «κάτσει» το κεκάκι. Γι’αυτό προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι. Το αποτέλεσμα που θέλουμε είναι μια υφή πιο «μαστιχωτή».
- Επειδή στο φούρνο μου έχω και την επιλογή ψησίματος: «μόνο από κάτω» κάνω το εξής για όλα τα κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο με αντιστάσεις «πάνω-κάτω» και όταν βάλω τη φόρμα στη μεσαία θέση του φούρνου, αμέσως γυρίζω το διακόπτη «μόνο από κάτω». Αυτό δίνει δύναμη στη ζύμη. Εάν δεν έχετε αυτή την επιλογή τοποθετήστε τη φόρμα λίγο πιο κάτω από τη μεσαία θέση του φούρνου. Αντί για το μεταλλικό κουτί κρέμας γάλακτος μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε και αυτή της χάρτινης συσκευασίας.
- Τα χρωματιστά καραμελάκια αν τα ρίξουμε από πολύ νωρίς, μερικές φορές βγάζουν λίγο χρώμα από την υγρασία της κρέμας. Γι’αυτό, αν έχουμε τη δυνατότητα, τα πασπαλίζουμε λίγο πριν σερβίρουμε.