Ογκρατέν Καρότου

recipe image
Προστέθηκε από Margo, Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 4 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Γλυκό και Πικάντικο μαζί είναι η νοστιμιά αυτού του πιάτου. Σερβίρεται ως πρώτο πιάτο αλλά και ως κυρίως πιάτο μαζί με μια δροσερή σαλάτα !

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
Φτιάχνει
1 μεσαίο πυρίμαχο σκεύος
  • 10-12 χοντρά και μεγάλα καρότα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 αυγά ολόκληρα και 1 κρόκος
  • Παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
  • 1 λίτρο γάλα
  • 8 κ.σ. αλεύρι φαρίνα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Φυτικό μαγειρικό λίπος
  • Ελαιόλαδο
Οδηγίες

  1. Καθαρίζω τα καρότα και τα κόβω σε οβάλ χοντρές φέτες (βλ. φωτ/φία).
  2. Τα βράζω με λίγο αλάτι για περίπου 15 λεπτά και τα σουρώνω.
  3. Σε τηγάνι αντικολλητικό σοτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  4. Προσθέτω τα καρότα, αλατοπιπερώνω και τα σοτάρω για 5 λεπτά.
  5. Αφαιρώ το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνω 5 λεπτά να κρυώσουν.
  6. Χτυπώ τα 2 αυγά και τα ρίχνω στα καρότα ανακατεύοντάς τα απαλά.
  7. Βουτυρώνω ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος και ρίχνω τα καρότα.
  8. Ετοιμάζω τη μπεσαμέλ: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνω το γάλα και το αλεύρι και τα αναμιγνύω με το σύρμα να διαλυθεί το αλεύρι.
  9. Σε αντικολλητικό σκεύος λιώνω 2 κ.σ. φυτικό μαγειρικό λίπος.
  10. Προσθέτω το μίγμα του γάλατος και ανακατεύω προσέχοντας να μη κολλήσει.
  11. Όταν αρχίζει και φουσκαλιάζει η μπεσαμέλ είναι σχεδόν έτοιμη.
  12. Προσθέτω το πιπέρι και αφαιρώ από τη φωτιά.
  13. Λιώνω τον έξτρα κρόκο με πηρούνι σε ένα μικρό πιατάκι και τον προσθέτω λίγο-λίγο στη μπεσαμέλ ανακατεύοντας γρήγορα για να μη ψηθεί το αυγό.
  14. Στο τέλος προσθέτω 2-3 χούφτες τριμμένο τυρί κι ανακατεύω.
  15. Περιχύνω τη μπεσαμέλ πάνω στα καρότα στρώνοντάς τη ομοιόμορφα.
  16. Πασπαλίζω την επιφάνεια με τυρί τριμμένο και μικρά τρίμματα βούτυρου.
  17. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 C για περίπου 45 λεπτά και μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το σκόρδο το οποίο είναι το μαγικό συστατικό της συνταγής,  πρέπει να είναι λίγο και αρωματικό και όχι πολύ και βαρύ που θα υπερισχύει των υπόλοιπων υλικών.