Μπακλαβάς αλλιώτικος

recipe image
Προστέθηκε από Hlianna, Πέμπτη, 20 Αύγουστος 2009
Περιγραφή Είναι λίγο διαφορετικός από αυτόν που ξέρουμε, γιατί εκτός από ξηρούς καρπούς, έχει και αποξηραμένα φρούτα και γίνεται ανάλαφρος και ελαφρά υπόξινος.
Συστατικά

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας (10 φύλλα) ή και παραπάνω είναι καλύτερα.
  • 1/2 πακέτο βούτυρο(των 250 γρ.) λιωμένο
  • 300 γρ. καρύδια χοντροκομμένα.
  • 1 αυγό
  • 1 φλ/νι αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, σύκα)ή ότι έχουμε από αυτά ψιλ/μένα
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα χοντροκομμένα 1 κ. σ. κανέλα
  • λίγο σουσάμι
  • 4 κ. σ. .μέλι,
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι

  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 2 κ. σ. μέλι
  • 1 κ. σ. χυμό λεμονιού και ξύσμα από μισό λεμόνι
Οδηγίες
  1. Σε μπολ φτιάχνω τη γέμιση, ανακατεύοντας καλά το λιωμένο βούτυρο ( κρατώ και λίγο για το άλειμμα των φύλλων), το αυγό, το μέλι, την κανέλλα και τη βανίλια.
  2. Μετά προσθέτω τα ξηροκάρπια και τα φρούτα. Αν δεν έχουμε ακριβώς τις αναλογίες ξηροκάρπια- φρούτα, δεν πειράζει. Εγώ εδώ έβαλα λιγότερα ξηροκάρπια γιατί δεν είχα, και πολύ περισσότερα φρούτα και ότι είχα τέλος πάντων και έγινε εξίσου καλό.
  3. Κατόπιν κόβω το φύλλο στο μέγεθος της φόρμας και το σκεπάζω, όσο δε χρησιμοποιώ, με πετσέτα για να μην ξεραθεί.
  4. Μετά βουτυρώνω τη φόρμα Νο 29 ( εσείς αν θέλετε, χρησιμοποιήστε μικρότερη, θα γίνει πιο χοντρός ο μπακλαβάς) και στρώνω τα βουτυρωμένα φύλλα ανά 2 και ανάμεσα βάζω 3-4 κουταλιές γέμιση. Αυτό το κάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
  5. Αν θέλετε να τον κάνετε πιο χοντρό, βάλτε περισσότερα φύλλα και γέμιση. Το τελευταίο φύλλο το βουτυρώνω και χαράζω σε 2 σημεία ελαφρά, τέλος βάζω σουσάμι.
  6. Ψήνω στους 180 ο πάνω - κάτω για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  7. Εν τω μεταξύ φτιάχνω το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και το έχουμε να περιμένει.
  8. Όταν ο μπακλαβάς βγει από το φούρνο, ρίχνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει.
  9. Όταν κρυώσει το βγάζουμε από τη φόρμα.