Άρτος για αρτοκλασία

recipe image
Προστέθηκε από ΝΤΙΝΑ, Τετάρτη, 12 Αύγουστος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 2 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Περιγραφή Μια παραδοση που κρατώ είναι η προσφορά των άρτων .Η αρτοκλασία και όχι αρτοπλασία. Την ωρα που ζυμώνω τον άρτο μαζι με όλα τα αλλα υλικά, προσθέτω τις μνήμες , τις προσδοκίες και τις ευχές μου για το μέλλον!!! Αυτή τη συνταγή αρτου ,τη φτιάχνουμε όταν η γιορτή που θα την προσφέρουμε δεν συμπίπτει με περιόδους νηστείας .

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
  • 3 κούπες αλεύρι
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • μαστίχα λικέρ  ασφηνάκι
  • 1/2 κούπα γάλα χλιαρό
  • 1/4 κούπας βούτυρο σε κομματάκια
  • 1 αυγό           
  • 1 κ.γ. τριμμένο μαχλέπι
  • 1-2 κ.σ. γλυκάνισο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • σουσάμι ή άχνη ζάχαρη

 

Οδηγίες

Βάλτε σε μια λεκάνη το αλεύρι με τη ξηρή μαγιά.

Ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε μέσα το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο μαλακωμένο , το αυγό, το νερό και το γάλα Ολα τα τα μυρωδικά .

Στο νερό πριν θα έχετε βράσει το γλυκάνισο και θα το έχετε σουρώσει .

Ζυμώστε, παίρνοντας λίγο, λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να ενσωματωθεί όλα σε μια ζύμη απαλή κι ελαστική. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο χλιαρό νερό.

Ζυμώστε 5' - 10', σκεπάστε την κι αφήστε τη σε ζεστό, υγρό μέρος ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο.

Χωρίστε τη ζύμη, ανάλογα πόσους άρτους θέλετε και πλάσετε στρογγυλά καρβελάκια.

Βάλτε τα σε ταψάκια, σκεπάστε τα κι αφήστε τα ζεστό, υγρό μέρος 1 ώρα περίπου, να διπλασιασθούν σε όγκο.

Αλείψτε τη με λίγο γάλα . Ψήστε στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 20' περίπου.

Όταν τα βγάλετε από το φούρνο, αφήστε να κρυώσουν και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη , ή με σουσάμι πριν την φουρνίσετε .

Λίγα μυστικά ακόμα

Για νωπή μαγιά , βάλτε 50 γραμμάρια.
Μπορούν να γίνουν και πρωινά ψωμάκια.