Αλλιώτικο κοτόπουλο φούρνου

recipe image
Προστέθηκε από Hlianna, Τετάρτη, 14 Μάιος 2014
Περιγραφή

Πεντανόστιμο μαριναρισμένο κοτόπουλο και με υπέροχη σάλτσα!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
  • 1 κοτόπουλο ανοιγμένο σαν βιβλίο και χτυπημένο να πλατύνει (το κάνει ο χασάπης)
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • 2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κ.σ. βούτυρο ή λάδι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλ/νο
  • μισή κούπα κρασί
  • ½ κούπα χυμό ντομάτας πασάτα
  • 2 κ.σ. soy sauce
  • 2 κ.σ. μέλι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • ρίγανη και θυμάρι φρέσκο ή λίγο ξερό
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
Οδηγίες
  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο. Χαράζουμε σε διάφορα σημεία το κοτόπουλο, το αλατίζουμε και το τρίβουμε με το σκόρδο, ραντίζουμε με το λεμόνι και το ξύσμα και ρίχνουμε λίγο λάδι. Το αφήνουμε να μαριναριστεί για λίγες ώρες, το λιγότερο μία ώρα.
  2. Σε ένα μεγάλο σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι ή βούτυρο και σοτάρουμε το κοτόπουλο καλά, γυρίζοντάς το αρκετές φορές από τις 2 πλευρές όλόκληρο χωρίς να το χωρίσουμε. Αν δεν έχετε μεγάλο σκεύος, τότε χωρίστε το κοτόπουλο στη μέση και το σοτάρετε 2 φορές μέχρι να ροδίσει καλά. Σβήνω με το κρασί και το αφήνω για 2-3 λεπτά.
  3. Σε μπολ ανακατεύω την ντομάτα, τη σόγια, το μέλι, τη ρίγανη και το θυμάρι. Το μείγμα αυτό το ρίχνουμε στο κοτόπουλο και το αφήνουμε λίγο να σοταριστεί ακόμα.
  4. Στη συνέχεια, αν έχουμε μεγάλο σκεύος το αφήνουμε εκεί και συνεχίζουμε να ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, αν όχι το μεταφέρουμε σε ταψί μαζί με τα υγρά του.
  5. Ρίχνουμε το ζωμό, πιπέρι και αν θέλει αλάτι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο για 50 λεπτά περίπου ή παραπάνω, θα δείτε, αν τυπιέται, ειναι μαλακό και έχει ροδοκοκκινίσει. Κατα διαστήματα το περιχύνουμε με το ζουμί του.
  6. Το σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε όλη την εργασία να την κάνουμε σε ένα σκεύος που μπαίνει στο φούρνο μετά το σοτάρισμα από τη φωτιά. Είναι πρακτικό.

Μπορούμε το κοτόπουλο να το κόψουμε και κομμάτια και να το δουλέψουμε όπως πιο πάνω.