Καθαρίζουμε την καρδιά των μήλων με το ειδικό εργαλείο, στην συνέχεια το φλούδι τους.Τα βάζουμε σε μπολ με νερό στο οποίο βάλαμε τον χυμό 2 λεμονιών.
Βάζουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη με 2 ,5 ποτήρια νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, στην συνέχεια προσθέτουμε τα μήλα ,το αλάτι ,την βανίλια ,τα γαρύφαλλα την κανέλα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσουν τα μήλα και να δέσει το σιρόπι. Προς το τέλος προσθέτουμε το σαφράν δεμένο σε μια γαζούλα ,και τον χυμό του ενός λεμονιού.
Εν τω μεταξύ βάζουμε σε βραστό νερό τα αμύγδαλα ,και τα ξεφλουδίζουμε. Τα βάζουμε για λίγο στο φούρνο να στεγνώσουν.
Αφαιρούμε την κανέλα ,τα γαρύφαλλα ,την αρμπαρόριζα και την γάζα με το σαφράν από το γλυκό ,προσθέτουμε τα αμύγδαλα και βάζουμε από 2 σε κάθε μήλο.