Στριφτή γλυκιά κολοκυθόπιτα

recipe image
Προστέθηκε από Ε.Φ., Σάββατο, 26 Φεβρουάριος 2011 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote image / 5 2 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Από την αγαπημένη  μου κυρία Μαρία έμαθα αυτήν την πίτα!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
  • 1 κιλό αλεύρι για πίτα(εγώ παίρνω Άνθος κόκκινο)
  • 2 ποτήρια νερό.
  • 3 κουταλιές λάδι.
  • 1 κουταλιά ξύδι.
  • Λίγο αλάτι.
  • 1&1/2 κιλό κολοκύθι κίτρινο τριμμένο στο χοντρό ρεντέ και ζυγισμένο μετά το καθάρισμα .
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ,
  • 4 κουταλιές λάδι
  • .Κανέλα.
  • Μαύρο πιπέρι.
  • Λίγο αλάτι.
  • 1& 1/2 ποτήρι μεγάλο ζάχαρη.
  • Λάδι για τα φύλλα.
  • 200 γραμμάρια καρύδια χοντροκοπανισμένα.
  • 150 γραμμάρια σταφίδα ξανθή η μαύρη.
Οδηγίες
  1. Καθαρίζουμε το κολοκύθι και το ζυγίζουμε .Το περνάμε από  το χοντρό ρεντέ και τον σφίγγουμε καλά να φύγει το πολύ ζουμί του.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε  τις 4 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κολοκύθι, το γυρίζουμε να μαραθεί και ρίχνουμε μέσα λίγο αλάτι ,λίγο μαύρο πιπέρι ,και λίγη κανέλα. Το γυρίζουμε λίγο ακόμη και προσθέτουμε την ζάχαρη.
  3. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε σε ρηχό σκεύος και το χωρίζουμε σε 6 μερίδες.
  4. Ανοίγουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το νερό, το ξύδι, το αλάτι ,το λάδι (3 κουταλιές) και ζυμώνουμε καλά για να κάνουμε μια ζύμη μαλακή κατάλληλη για φύλλα.
  5. Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 κομμάτια. Ανοίγουμε τα φύλλα , τα αλείφουμε με λάδι  και βάζουμε γέμιση στο μισό φύλλο που το τυλίγουμε ρολό σιγά -σιγά και τυλίγοντας φτάνουμε στο άλλο μισό φύλλο που δεν έχει γέμιση και  έρχεται από πάνω στο τύλιγμα.
  6. Το στρίβουμε καλά και το τοποθετούμε στο ταψί σχηματίζοντας ένα σαλιγκάρι στη μέση του ταψιού. Συνεχίζουμε με τα άλλα φύλλα  και τα βάζουμε στη συνέχεια του πρώτου. Αλείφουμε από πάνω λάδι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και λίγη κανέλα.
  7. Ψήνουμε την πίτα στους  180 βαθμούς περίπου 3/4 της ώρας η ώσπου να ροδοκοκκινίσει.
Λίγα μυστικά ακόμα