Μηλόπιτα η Αγαπημένη

recipe image
Προστέθηκε από Bianka, Τετάρτη, 16 Φεβρουάριος 2011 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 2 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή Η αγαπημένη μας μηλόπιτα σε μια άλλη εκδοχή!!!!
Συστατικά
  • 250 γρ μαργαρίνη, ή βούτυρο
  • 250 γρ  ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 ζάχαρη βανίλια η σποράκια από 1 φασόλι βανίλιας
  • 350 γρ αλεύρι
  • ¾ πακέτο μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό μήλα, κατά προτίμηση ξινή ποικιλία αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα
  • 1 λεμόνι μόνο  το χυμό του      

Για τη γέμιση

  • 600 γρ κομπόστα μήλου αγοραστή ή φτιάχνουμε μία μόνες μας μέ 500 γρ  μήλα  λίγη ζάχαρη καί μισό ποτηράκι νερό, τό αφήνουμε νά βράση καλά καί σιγά σιγά μέχρι νά μαλακώσουν τά  μήλα καί να μπορούμε αμέσως νά τά λιώσουμε        

Για τήν τριφτή ζύμη  

  • 125 γρ βούτυρο
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 1 ζάχαρη βανίλια πακέτο
  • 1/4 πακετάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κρόκο αυγού
  •  250 γρ αλεύρι
  • λίγη Κανέλα  

Γία πασπάλισμα άχνη,   άν θέλουμε  νά τό γλασάρουμε , 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο   1 κουταλιά νερό

Οδηγίες



  1. Ανακατεύουμε Τα μήλα με το χυμό ενός λεμονιού, τό αφήνουμε νά μαριναριστεί, ρίχνουμε μερικά μέσα στήν κομπόστα από μήλα      
  2. Για τη ζύμη:   Σέ μπόλ βαθύ  τού μίξερ χτυπάμε τή  μαργαρίνη, ζάχαρη και τη ζάχαρη βανίλια μέχρι νά  αφρατέψει καλά. σχεδον 15 λεπτά. Προσθέτουμε τά αυγά ένα ένα γία κάθε αυγό αφήνουμε χρόνο μετρήματος μέχρι τά 30 δηλαδή, ρίχνουμε ένα αυγό μετράμε μέχρι τά 30 καί ρίχνουμε  μετά τό επόμενο αυτή ή καταμέτρηση αξίζει, τότε η ζύμη είναι ιδιαίτερα αφράτη  
  3. Κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ, προσθέστε το στό μίγμα   Τώρα δέν θέλει πιά άλλο  χτύπημα, ρίχνουμε μέσα τά κομμένα μήλα καί ανακατεύουμε νά ενωθούν όλα μαζί μέ τό μίγμα    
  4. Σέ ένα βαθύ ταψί τής κουζίνας  40x28x7 βάζουμε μία λαδόκολλα.  Ρίχνουμε τό μίγμα μέσα καί τό απλώνουμε νά πάει παντού καί νά έχει τό ίδιο πάχος
  5. Επάνω ρίχνουμε την κομπόστα μήλου καί προσέχουμε νά πάει παντού.
  6. Ανακατέψτε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι με το γάντζο ζύμης ρίχνουμε στη συνέχεια, το κοσκινισμένο αλεύρι ανακατεμένο μέ τό μπέκιν και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία  ζύμη τριφτή καί να σας αρέσει   Ή τήν τρίβουμε  μέ τά χέρια μας. Πασπαλίζουμε τήν τριφτή ζύμη  ομοιόμορφα πάνω από τήν κομπόστα
  7. Ψήνουμε  στους 200 βαθμούς περίπου 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Κάνουμε καί τήν δοκιμή μέ τό ξυλάκι    
  8. Όταν τήν σερβίρουμε πασπαλίζουμε μέ άχνη καί στήν άκρη τού πιάτου βάζουμε καί λίγη σαντιγή γιά ντεκόρ  
  9. Αν θέλετε, νά τό γλασάρετε ζεσταίνετε το  βερίκοκο με 1 κουταλιά νερό, ανακατεύουμε, αφήνουμε να βράσει και το αλείφουμε επάνω όσο είναι ακόμα ζεστή η Πίτα μας  
  10. Αν θέλετε να τό βάλετε στήν κατάψηξη, τό γλασάρετε μετά όταν τό ξεπαγώσετε     Αυτή ή μηλόπιτα μέ τίς δύο στρώσεις φρούτων είναι πολύ αφράτη καί αρκετά ζουμερή