Το κέικ της Φρίντας - Streuselkuchen

recipe image
Προστέθηκε από Bianka, Δευτέρα, 14 Ιούνιος 2010 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 3 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Ένα απίθανο κέικ με μαγιά και υπέροχη κρούστα, από τη Γερμανία!

Συστατικά

400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ, σ ζάχαρη
1 κοφτό κ, γ αλάτι
20 γρ φρέσκια μαγιά
190 ml χλιαρό γάλα
50 γρ μαλακό βούτυρο
1 αυγό όχι αμέσως από το ψυγείο

Για το streusel:

150 γρ αλεύρι
125 γρ λιωμένο βούτυρο
100 - 125 γρ ζάχαρη
1 κ, γλ. κανέλλα είναι υποχρεωτική

άχνη για το πασπάλισμα

Οδηγίες



Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε λεκάνη του μίξερ.

Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα, το βάζουμε σε ένα πλαστικό ποτήρι του μπλέντερ, προσθέτουμε τη μαγιά σε κομματάκια και την ζάχαρη, τα ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε το αυγό.

Με το μπλέντερ τώρα πιέζουμε το κουμπί για 1-2 λεπτά. Αν δεν έχουμε μπλέντερ το χτυπάμε με το μίξερ, το ρίχνουμε στο αλεύρι, ρίχνουμε και το βούτυρο. Τα χτυπάμε όλα μαζί περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη είναι αρκετά μαλακή και κολλάει.

Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο. Για πιο γρήγορα μπορούμε να το βάλουμε από την αρχή και στον προπαρασκευαστή, τότε χρειάζεται μόνο 1 ώρα και 20 λεπτά για να φουσκώσει.

Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, βάζουμε αλεύρι και το ζυμώνουμε λίγο.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί μέτριο και βάζουμε μια λαδόκολλα. Ανοίγουμε τη ζύμη στα μέτρα του ταψιού και το βάζουμε μέσα στο ταψί. Το αφήνουμε στην άκρη. Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Φτιάχνουμε το streusel

Ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη και την κανέλλα. Ρίχνουμε και το κρύο λιωμένο βούτυρο.
Τώρα μόνο με τα δάχτυλα μας τρίβουμε για να κάνουμε το streusel

Με το streusel πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Αν θέλουμε πιο πολύ streusel, κάνουμε τη διπλή δόση.
Ψήνουμε για 5 λεπτά στους 170 βαθμούς στον αέρα και μετά για 20 λεπτά στους 160 βαθμούς.
Να το κοιτάτε, δεν πρέπει να σκουρύνει από πάνω, γιατί μετά θα στεγνώσει πολύ η ζύμη και δεν θα είναι καλό. Κάθε φούρνος βέβαια ψήνει αλλιώς.
Όταν το βγάλουμε και κρυώσει, το πασπαλίζουμε με την αχνη

Λίγα μυστικά ακόμα
Προσοχή !!!!!!!!!
Να βάλετε βούτυρο και όχι βιταμ ή μαργαρίνη.
Αν δεν αρέσει η κανέλλα, να βρείτε άλλη συνταγή.
Δεν βάζουμε βανίλια ή ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι.
Αν δεν βάλετε αυτά τα υλικά μέσα, τότε θα έχετε να φάτε ένα οριζιναλ streuselkuchen νόστιμο.