Πάστα Φλώρα

recipe image
Προστέθηκε από Margo, Τετάρτη, 03 Φεβρουάριος 2010 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 5 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Ένα γλυκό από τις παιδικές μας μνήμες…

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
  • 1 πακέτο (500γρ.) αλεύρι φαρίνα  (που φουσκώνει μόνο του)
  • 1 πακέτο 250 γρ. βούτυρο (Lurpak) σε κομμάτια
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 4 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας μας
  • Μαρμελάδα βερίκοκο
Οδηγίες

 

  1. Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και τη ζάχαρη και με τα δάχτυλά μας τρίβουμε όλο το μίγμα σε ψίχουλα.
  2. Χτυπάμε ελαφρά το αυγό μαζί με το κονιάκ, το ρίχνουμε στο μπολ και με τα χέρια μας μαζεύουμε τη ζύμη.
  3. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και φτιάχνουμε τη βάση μας στρώνοντας τα ¾ της ζύμης.
  4. Στρώνουμε τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια διατηρώντας  ένα περιθώριο γύρω γύρω (1,5 εκατ. περίπου) χωρίς μαρμελάδα.
  5. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε μπαστουνάκια τοποθετώντας πρώτα όλα τα οριζόντια και μετά όλα τα κάθετα (ή αντίστροφα) φτιάχνοντας σχήμα καρό.
  6. Στο τέλος φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαστούνι τοποθετώντας το επάνω στο περιθώριο που αφήσαμε και καλύπτοντας ομοιόμορφα τα τελειώματα από τα υπόλοιπα μπαστουνάκια.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 45 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο.
Λίγα μυστικά ακόμα

Μια παραλλαγή της ίδιας συνταγής είναι να φτιάξουμε μια Πάστα Φλώρα σε ακόμη πιο αφράτη μορφή πιο «ψωμένια» που είναι η εξής :

  1. Χρησιμοποιούμε βούτυρο τύπου Soft.
  2. Προσθέτουμε 1 αυγό ακόμη (δηλ. 2 συνολικά τα αυγά).
  3. Μειώνουμε τις κουταλιές του κονιάκ ή λικέρ σε 2 από 4.
  4. Τοποθετούμε κερασάκια ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούμε εναλλάξ στα κουτάκια που φτιάξαμε με τα μπαστουνάκια.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C με αντιστάσεις πάνω κάτω κι όταν τοποθετήσουμε το γλυκό στο φούρνο ψήνουμε με αντιστάσεις μόνο από κάτω.



Παρόμοια συνταγή: Πάστα φλώρα με δαμάσκηνα