Πρόσφατα σχόλιαΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ


Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;

Εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Μετάβαση στο τέλοςΣελίδα: 1
ΘΕΜΑ: Εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα
#6076
Εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα 11 Χρόνια, 9 Μήνες πριν  
Εργαζόμενη... μητέρα

Ο ρόλος της γυναίκας ως μητέρα είναι πολύ σημαντικός.
Είναι προνόμιο και δώρο του Θεού για τη γυναίκα η συμμετοχής της στη δημιουργία νέων ανθρώπων.

Κανείς άλλος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μητέρα στην ανατροφή των παιδιών της κι αυτό απαιτεί πάρα πολύ χρόνο. Δυστυχώς σήμερα με τις σύγχρονες αντιλήψεις και η μητρότητα μαζί με τόσα άλλα έχει δεχθεί πλήγμα.
Η γυναίκα δε δέχεται εύκολα να κλειστεί στο σπίτι και να στερηθεί ορισμένες δραστηριότητες και απολαύσεις για να αναθρέψει μόνη της το παιδί της, να το χαϊδέψει, να το παρηγορήσει όταν χτυπήσει, να του ικανοποιήσει τις συναισθηματικές και ψυχολογικές του ανάγκες και να του διδάξει τις βασικές αξίες της ζωής για να διαμορφώσει ένα σωστό χαρακτήρα.
Από την άλλη πλευρά όμως οι συνθήκες της ζωής αναγκάζουν τη γυναίκα για οικονομικούς λόγους να εργαστεί.
Αυτό είναι πολύ δύσκολο για τη γυναίκα και ιδίως όταν έχει μικρά παιδιά.

Ένας χώρος εργασίας έξω από το σπίτι όσο ευχάριστος κι αν είναι κουράζει τη μητέρα αρκετά και της αφαιρεί πολύτιμο χρόνο από τις υποχρεώσεις της στο σπίτι, οι οποίες περνούν πάλι από το χέρι της, με αποτέλεσμα η κούραση αυτή και ο εκνευρισμός που δημιουργείται να γίνεται αισθητός στις ώρες που διαθέτει για το σπίτι και τα παιδιά.
Πρέπει να είναι υπεράνθρωπος μια γυναίκα για να καταφέρει και τα δύο καλά γιατί στην ουσία δουλεύει δύο βάρδιες επειδή όταν η μητέρα επιστρέψει στο σπίτι από τη δουλειά, ίσως καταφέρει μα θυσία του εαυτού της να μαγειρέψει, να πλύνει και να σιδερώσει για να είναι ο σύζυγος και τα παιδιά της την άλλη μέρα εντάξει.

Είναι σχεδόν αδύνατο όμως να ικανοποιήσει και τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού, να το βοηθήσει ν' αποκτήσει αυτοπεποίθηση, ν' απαντήσει στις 1002 ερωτήσεις του κι επιπλέον να διατηρήσει έναν υγιή συζυγικό δεσμό με τον άντρα της.
Ας μην ξεχνάμε ότι το παιδί είναι μια προσωπικότητα που από στιγμή σε στιγμή αναπτύσσεται.
Υπάρχει λοιπόν καμιά baby sitter ή έστω νηπιαγωγός στην οποία μπορείς να αναθέσεις αυτό το τόσο σοβαρό έργο της διαμόρφωσης του χαρακτήρα του παιδιού; Κάπου γράφτηκε, ότι η ταινία της παιδικής ηλικίας δεν προβάλλεται σε β' προβολή.
Πόσο αληθινό είναι αυτό! Δε θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να διορθώσουμε τις τυχόν παραλήψεις ή τα λάθη μας.

Γι αυτό πρέπει να θυμάται πάντα η εργαζόμενη μητέρα ότι ο χρόνος που δαπανά με τα παιδιά της είναι πιο σημαντικός από τις άλλες δουλειές οι οποίες μπορούν λίγο να περιμένουν.
Αυτό φυσικά χρειάζεται και τη συνεργασία του συζύγου της που πρέπει να συμμετέχει στην ανατροφή των παιδιών αλλά και να τη βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού.
Κάποιες πρακτικές συμβουλές που βοηθούν σημαντικά την εργαζόμενη μητέρα, ιδιαίτερα όταν δεν έχει βοήθεια από κάποιον άλλο (π.χ. γιαγιά) είναι οι εξής:

(α) Ο σωστός προγραμματισμός της κάθε μέρας ώστε να ξέρει περίπου τις δουλειές που πρέπει να γίνουν.

(β) Να ιεραρχεί τις ανάγκες σωστά ώστε να δίνει προτεραιότητα στα πιο σημαντικά, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάτι έκτακτο και χρειαστεί να αλλάξει το πρόγραμμα.

(γ) Να κάνει σωστό καταμερισμό του χρόνου αλλά και της εργασίας.
Καλό είναι να αναθέτει ευθύνες στο σύζυγό, όπως προαναφέρθηκε, αλλά και στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους.
Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν να κάνουν δουλειές και ας μην τις κάνουν τέλειες και να μάθουν να αναλαμβάνουν ευθύνες, πάντα ανάλογα με την ηλικία τους.
Έτσι από μικρά θα μάθουν την εργατικότητα και την υπευθυνότητα αλλά και τη συμμετοχή τους στην οικογενειακή ζωή.
Αυτό δίνει χαρά και στα παιδιά, αλλά απαλλάσσει και τη μητέρα από πολλές μικροδουλειές που απαιτούν αρκετό χρόνο.
Τέλος, καλό είναι να βρίσκει κάποιο χρόνο για τον εαυτό της και για το σύζυγό της.
Αυτό είναι πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα όταν τα παιδιά είναι μικρά και απαιτούν πολύ από το χρόνο της, αλλά είναι κάτι πολύ σημαντικό και για τους δύο.
Γι αυτό πρέπει να ζητάει δύναμη και σοφία από το Θεό ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις τόσες πολλές υποχρεώσεις που έχει να αντιμετωπίσει ως εργαζόμενη μητέρα.

Πηγή: zougla.gr
Dafni (Επισκέπτης)
Platinum Boarder
Δημοσιεύσεις: 3446
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Πάτρα Γεννέθλια: 0002-12-23
Τελευταία διόρθωση: 23/07/2009 11:13 από .
Μην κλαις επειδή τελείωσε……
Χαμογέλα επειδή συνέβη !!!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#35432
Απ:Εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα 10 Χρόνια, 11 Μήνες πριν  
Τα δικαιώματα της εργαζόμενης μητέρας

- Δικαιούσαι γονική άδεια για 3,5 χρόνια. Η άδεια αυτή, που τη δικαιούνται και οι δύο γονείς, είναι χωρίς αποδοχές, η διάρκειά της μπορεί να φτάσει τους 3,5 μήνες συνολικά και χορηγείται στο χρονικό διάστημα από τη λήξη της άδειας μητρότητας μέχρι το παιδί να γίνει 3,5 ετών.

- Δικαιούσαι άδεια λόγω ασθένειας των παιδιών (τη δικαιούνται και οι δύο γονείς). Είναι άνευ αποδοχών και φτάνει τις 6 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος για ένα παιδί, τις οκτώ για δύο παιδιά και τις δέκα για πάνω από δύο παιδιά.

- Σχολικές άδειες (και στους δύο γονείς) δίνονται για την παρακολούθηση της επίδοσης των παιδιών στο σχολείο μέχρι 4 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος.

- Η συνολική άδεια μητρότητας ανέρχεται στις 17 εβδομάδες.

- Αν δεν έχεις υπογράψει κάποιο συμβόλαιο το οποίο να σου απαγορεύει τυχόν εγκυμοσύνη, τότε ο εργοδότης σου δεν μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας, όταν με το καλό θα μείνεις έγκυος.

- Κατά τη διάρκεια της κύησης και για ένα χρόνο μετά, ο εργοδότης δεν μπορεί να σε απολύσει.

- Αν ο εργοδότης σου εν τέλει σε απολύσει, πράξη παράνομη, η αποζημίωση δεν υπόκειται σε κρατήσεις και η εγκυμονούσα μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια και να δικαιωθεί. Ο νόμος μάλιστα προβλέπει και διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) για τον εργοδότη, που επιβάλλονται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

- Οι έγκυες απαλλάσσονται από την εργασία τους χωρίς περικοπή των αποδοχών τους, εάν πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, οι οποίες αναγκαστικά πρέπει να γίνουν τις εργάσιμες ώρες.

- Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εργασίας (τηλ.: 210-5295001 & 210 5233111) ή στον ΟΑΕΔ στον οποίο υπάγεστε για εκτενέστερη ενημέρωση επί των δικαιωμάτων σας.

tlife.gr
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
Μετάβαση στην αρχήΣελίδα: 1
Συντονιστές: Margo  Bianka 
Μεταφορά στην κορυφή