Mεξικάνικη κουζίνα
Συντάχθηκε απο τον/την Hlianna
Νόστιμη, πλούσια, πολύχρωμη, και βασισμένη σε φυσικά, αγνά συστατικά, η μεξικάνικη μαγειρική έχει τις ρίζες της στον πολιτισμό των Αζτέκων και των Μάγια, με ιστορία 5 χιλιάδων ετών.
Σήμερα, απλώνεται με ταχύτητα σε όλες τις ηπείρους και τα φαχίτας, οι εντσιλάδας, τα τάκος, οι τορτίγιες ζητιούνται από τους νέους ανθρώπους σε κάθε πόλη της γης.
Η κουζίνα του Μεξικού οφείλει την πολυχρωμία και τον πλούτο της στις πάρα πολλές φυσικές τροφές που μας ήταν άγνωστες πριν ο Κολόμβος ανακαλύψει την Αμερική.
Παράλληλα όμως και οι Ισπανοί έφεραν στην Αμερική το ελαιόλαδο, το ρύζι, τα ρεβίθια και κυρίως τα κρέατα, και συνταγές από τη Μεσόγειο και τη βόρειο Αφρική.
Οι συνταγές αυτές αναμείχθηκαν αρχικά με τα τρόφιμα των Αζτέκων και των Μάγια, και αργότερα και με τις ιδέες που έφεραν οι άλλοι ευρωπαίοι μετανάστες. Έτσι εξελίχθηκε η σημερινή συναρπαστική μεξικάνικη κουζίνα.
Ταξίδι στην Ιστορία
Η ιστορία του Μεξικού ξεκινά από τα πολύ παλιά χρόνια. Οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι ιδρυτές και κάτοικοι της πόλης του Μεξικού, καθώς και εκείνοι που έβαλαν πρώτοι στη διατροφή τους το καλαμπόκι, το ρύζι, τα μπαχαρικά, τα φασόλια και τα αβγά.
Ο Μοντεζούμα, ο μεγαλοπρεπής αυτοκράτορας των Αζτέκων, είχε ήδη προειδοποιηθεί ότι κάποια μέρα θα έρθουν στη γη του άνθρωποι με γενειάδες, καβάλα σε περίεργα ζώα, έχοντας πολιορκητικές διαθέσεις. Οπότε, όταν άκουσε για την άφιξη των Ισπανών δεν ξαφνιάστηκε.
Το 1519, λοιπόν, ο Ισπανός εξερευνητής Κορτέζ εισέβαλε στη γη του Μοντεζούμα με χιλιάδες στρατιώτες και παρ όλο που στην αρχή οι σχέσεις τους ήταν καλές, το 1521 οι Ισπανοί κατέστρεψαν την αυτοκρατορία, χτίζοντας οικισμούς ισπανικής δομής.
Και αυτή ακριβώς η κατάκτηση του Μεξικού το 1521, στάθηκε η αιτία για μια από τις πιο σημαντικές μαγειρικές εκρήξεις της ιστορίας.
Οι Ισπανοί κατακτητές βρήκαν μια τεράστια ποικιλία προϊόντων, όπως σοκολάτα, φιστίκια, βανίλια, φασόλια, κολοκύθες, αβοκάντο, καρύδες, καλαμπόκι και ντομάτες, τα οποία με τη σειρά τους τα εξήγαγαν στους Αμερικανούς.
Σήμερα
Το μεξικάνικο φαγητό βασίζεται στις παλιές και παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των Αζτέκων και των Μάγια, συνδυασμένο με τις διατροφικές τάσεις που έφεραν οι Ισπανοί άποικοι, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το χοιρινό, όξινα φρούτα, σκόρδο, τυρί, κρασί, ξίδι, πιπεριές όλων των ποικιλιών, μπρόκολο, κουνουπίδι, διάφορα λαχανικά και χορταρικά. Βέβαια, η μεξικάνικη διατροφή περιλαμβάνει και μια πλούσια ποικιλία πιάτων, αντιπροσωπευτικό δείγμα της μείξης της προ-κολομβιανής, ισπανικής, γαλλικής και της πιο πρόσφατης αμερικανικής κουλτούρας
Κάθε περιοχή της χώρας χαρακτηρίζεται από γεωγραφικά συγκεκριμένες γεύσεις Έτσι, το βόρειο Μεξικό είναι γνωστό για τα πιάτα του με βοδινό κρέας, το νοτιοανατολικό για τις πικάντικες γεύσεις του με λαχανικά και κοτόπουλο, ενώ ο κόλπος του Μεξικού φημίζεται κυρίως για τα θαλασσινά.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το μεξικάνικο φαγητό ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, η μεξικάνικη σάλτσα έχει ξεπεράσει τις πωλήσεις της κέτσαπ στην Αμερική.
Τα βασικά συστατικά της
Καλαμπόκι Οι καρποί του μαλακώνουν σε νερό και λάιμ κι έπειτα αλέθονται και διαμορφώνονται σε tortillas (ζεστές, επίπεδες ροδέλες).
Πιπεριές Χρησιμοποιούνται φρέσκιες ή ξηρές. Οι πιο «δημοφιλείς» ποικιλίες είναι οι: jalapeno, poblano, Serrano, fuajillo, chipotle pasilla
Τσίλι η πέτρα του σκανδάλου ΄Ενα από τα πιο βασικά συστατικά του μεξικάνικου φαγητού, το τσίλι, αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης διαμάχης! Οσο περίεργο και αν μοιάζει, οι Ισπανοί ιερείς, γνωρίζοντας το πάθος των ντόπιων για τις καυτερές πιπεριές, αλλά μην ξέροντας τις ιδιότητές τους, υπέθεσαν ότι έχουν αφροδισιακές και επικίνδυνες ουσίες με αποτέλεσμα να τις απαγορεύσουν. Η απαγόρευση όμως αυτή, τις έκανε γνωστές και η δημοτικότητά τους ξεπέρασε τα τοπικά σύνορα. Μερικοί από τους πιο σπουδαίους και επιφανείς Αμερικανούς πολίτες καλλιεργούσαν στον κήπο τους τις πολύτιμες καυτερές πιπεριές. Σήμερα, στο Μεξικό υπάρχουν περισσότερα από 80 διαφορετικά είδη τσίλι, τα οποία όχι μόνο κάνουν καυτερά τα φαγητά, αλλά βοηθούν και στην πέψη.
Όσπρια Η μεξικάνικη κουζίνα χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία οσπρίων, από τα κοινά φασόλια και τα ρεβίθια μέχρι και τη φάβα. Χρησιμοποιούνται σε πολλές σούπες και ορεκτικά.
Ντομάτες Χρησιμοποιούνται σε σάλτσα και σε σος για να συνοδέψουν πιάτα με ψάρι και βοδινό. Επιπλέον, ιδιαίτερα διαδεδομένα είναι και τα tomatillos (μικρές πράσινες ντομάτες με σκληρή φλούδα). Έχουν πιο ξινή γεύση και χρησιμοποιούνται σε πηχτές σάλτσες που είναι καρυκευμένες με πικάντικες πιπεριές.
Γλυκοπατάτες Αποτελούν υποκατάστατο της πατάτας και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στις μεξικάνικες σούπες, προσθέτοντας γλυκιά, ελαφριά γεύση.
Κρεμμύδι – σκόρδο Συνθέτουν τη βάση κάθε μεξικάνικης σάλτσας, η οποία συνοδεύει τα κυρίως πιάτα.
Κολοκύθες Έχουν γλυκιά γεύση και χρησιμοποιούνται σης πίτες, τα γλυκά και τις σούπες. Αποτελούν μια από τις πιο συνηθισμένες γαρνιτούρες.
Μάνγκο Χρησιμοποιείται πολύ ως συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας ή προστίθεται σε σαλάτες ή τάρτες.
Παπάγια Γλυκιά σε γεύση και με ιδιαίτερο άρωμα, η παπάγια χρησιμοποιείται ευρύτατα σε μεξικάνικες σαλάτες, ενώ η ώριμη σάρκα της μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε παραδοσιακές σάλτσες.
Αβοκάντο Θεωρείται ουδέτερο φρούτο. Καταναλώνεται συνήθως ωμό ως σαλάτα ή γεμισμένο με διάφορα θαλασσινά (π.χ. γαρίδες) ως ορεκτικό. Αποτελείτο βασικό συστατικό από το οποίο παρασκευάζεται το μεξικάνικο ντιπ guacamole.
Ανανάς Η μεξικάνικη κουζίνα χρησιμοποιεί πολύ και τον ανανά, τόσο σε επιδόρπια όσο σε σάλτσες.
Nopales, τα αγκαθωτά δηλαδή αχλάδια του κάκτου, σοτάρονται και τρώγονται σαν λαχανικό ή ως επιδόρπιο.
Flore de calabaza Καρποί που χρησιμοποιούνται πολτοποιημένοι σχεδόν σε κάθε μεξικάνικη συνταγή, από σούπες μέχρι σάλτσες.
Huitlacoche Μικρό σκούρο μανιτάρι, αφράτο και νόστιμο, που αναπτύσσεται στους μίσχους του καλαμποκιού.
Romeritos Πρόκειται για παραδοσιακό μεξικάνικο βότανο, που προσθέτει εξαιρετική γεύση σε πιάτα με ψάρι, βοδινό και κοτόπουλο.
Pepitas (Σπόροι από Κολοκύθα): Χρησιμοποιούνται σε σος, κυρίως στην pipian, η οποία προστίθεται ως επικάλυψη σε πολλά πιάτα με κοτόπουλο
Ιδιαίτερες γεύσεις:
Εντσιλάδας: Πιάτο με τορτίγιας ανοιχτή, η οποία έχει μουλιάσει σε πικάντικη σάλτσα για να μαλακώσει. Για την ακρίβεια, η λέξη ενχιλάδας σημαίνει «μέσα σε τσίλι».
Κεσαντίγιας: Κλασικό μεξικάνικο πιάτο, το οποίο αποτελείται από συνδυασμό μεξικάνικης κουζίνας (τορτίγιας και τσίλι) και ισπανικής (τυρί και λάχανο).
Πόλο πιμπιλ (Pollo pibil):Εξωτικό πιάτο, που περιλαμβάνει κοτόπουλο με σκόρδο και χυμό πορτοκαλιού, τυλιγμένο σε φλούδες μπανάνας και ψημένο στα κάρβουνα.
Γλυκά:Τα γλυκά των Μεξικάνων είναι απλά, όπως λεπτές τηγανίτες, πουτίγκες ρυζιού κ.α.
Πηγές: volta koyzina.page , ethnos. gr