Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

[]KINGTRUST.TO[]EXCLUSIVE cloned cards/DUMPS/TRACK
selldumps 12.6.2024 2:17
[]KINGTRUST.TO[]CLONED CARDS High Valid Rates - DU
selldumps 11.6.2024 10:02
[]KINGTRUST.TO[]Dumps track 1&2 WORLDWIDE CLONED C
selldumps 11.6.2024 10:02
[]KINGTRUST.TO[]EXCLUSIVE cloned cards/DUMPS/TRACK
selldumps 11.6.2024 10:00
[]KINGTRUST.TO[]SHOP DUMPS TRACK 1&2 WITH PIN Clon
selldumps 11.6.2024 9:59
[]KINGTRUST.TO[]CashApp, Western Union,PayPal Tran
selldumps 11.6.2024 9:56
[]KINGTRUST.TO[]Where you can buy Dumps CLONED CAR
selldumps 11.6.2024 9:56
[]KINGTRUST.TO[]Best sites for CLONED CARDS CASHAP
selldumps 11.6.2024 9:54
[]KINGTRUST.TO[]CLONING CARDS ATM WITHDRAW - CLONE
selldumps 11.6.2024 9:53
[]KINGTRUST.TO[]SEll paypal transfer cashapp login
selldumps 11.6.2024 9:53
[]KINGTRUST.TO[]SELL UK DEAD FULLZ SSN+DOB+DLBG DU
selldumps 11.6.2024 9:52
[]KINGTRUST.TO[]Shop Dumps Cc legit automatically
selldumps 11.6.2024 9:50
[]KINGTRUST.TO[]DUMPS TRACK 1&2 WITH PINS CVV CLON
selldumps 11.6.2024 9:47
[]KINGTRUST.TO[]BEST DUMPS TRACK 1&2 CLONED CARDS
selldumps 11.6.2024 9:47
[]KINGTRUST.TO[]SELL Cloned cards – Virtual Credit
selldumps 11.6.2024 9:45
[]KINGTRUST.TO[]Buy clone cards(CASHAPP/PAYPAL/ZEL
selldumps 11.6.2024 9:44
[]KINGTRUST.TO[]Where you can buy buy CLONED CARDS
selldumps 11.6.2024 8:39
[]KINGTRUST.TO[]Shop Dumps Track 1&2 with pin CLON
selldumps 11.6.2024 8:38
[]KINGTRUST.TO[]SELL UK DEAD FULLZ SSN+DOB+DLBG DU
selldumps 11.6.2024 8:36
Buying Crystal Meth Online
baroblimk@gmail.com 8.6.2024 6:31
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Mεξικάνικη κουζίνα

Αξιολόγηση Χρήστη: / 7
ΧείριστοΆριστο 

Νόστιμη, πλούσια, πολύχρωμη, και βασισμένη σε φυσικά, αγνά συστατικά, η μεξικάνικη μαγειρική έχει τις ρίζες της στον πολιτισμό των Αζτέκων και των Μάγια, με ιστορία 5 χιλιάδων ετών.

Σήμερα, απλώνεται με ταχύτητα σε όλες τις ηπείρους και τα φαχίτας, οι εντσιλάδας, τα τάκος, οι τορτίγιες ζητιούνται από τους νέους ανθρώπους σε κάθε πόλη της γης.

Η κουζίνα του Μεξικού οφείλει την πολυχρωμία και τον πλούτο της στις πάρα πολλές φυσικές τροφές που μας ήταν άγνωστες πριν ο Κολόμβος ανακαλύψει την Αμερική.
Παράλληλα όμως και οι Ισπανοί έφεραν στην Αμερική το ελαιόλαδο, το ρύζι, τα ρεβίθια και κυρίως τα κρέατα, και συνταγές από τη Μεσόγειο και τη βόρειο Αφρική.
Οι συνταγές αυτές αναμείχθηκαν αρχικά με τα τρόφιμα των Αζτέκων και των Μάγια, και αργότερα και με τις ιδέες που έφεραν οι άλλοι ευρωπαίοι μετανάστες. Έτσι εξελίχθηκε η σημερινή συναρπαστική μεξικάνικη κουζίνα.

  Ταξίδι στην Ιστορία
Η ιστορία του Μεξικού ξεκινά από τα πολύ παλιά χρόνια. Οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι ιδρυτές και κάτοικοι της πόλης του Μεξικού, καθώς και εκείνοι που έβαλαν πρώτοι στη διατροφή τους το καλαμπόκι, το ρύζι, τα μπαχαρικά, τα φασόλια και τα αβγά.

Ο Μοντεζούμα, ο μεγαλοπρεπής αυτοκράτορας των Αζτέκων, είχε ήδη προειδοποιηθεί ότι κάποια μέρα θα έρθουν στη γη του άνθρωποι με γενειάδες, καβάλα σε περίεργα ζώα, έχοντας πολιορκητικές διαθέσεις. Οπότε, όταν άκουσε για την άφιξη των Ισπανών δεν ξαφνιάστηκε.

Το 1519, λοιπόν, ο Ισπανός εξερευνητής Κορτέζ εισέβαλε στη γη του Μοντεζούμα με χιλιάδες στρατιώτες και παρ όλο που στην αρχή οι σχέσεις τους ήταν καλές, το 1521 οι Ισπανοί κατέστρεψαν την αυτοκρατορία, χτίζοντας οικισμούς ισπανικής δομής.

Και αυτή ακριβώς η κατάκτηση του Μεξικού το 1521, στάθηκε η αιτία για μια από τις πιο σημαντικές μαγειρικές εκρήξεις της ιστορίας.

Οι Ισπανοί κατακτητές βρήκαν μια τεράστια ποικιλία προϊόντων, όπως σοκολάτα, φιστίκια, βανίλια, φασόλια, κολοκύθες, αβοκάντο, καρύδες, καλαμπόκι και ντομάτες, τα οποία με τη σειρά τους τα εξήγαγαν στους Αμερικανούς.

Σήμερα
Το μεξικάνικο φαγητό βασίζεται στις παλιές και παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των Αζτέκων και των Μάγια, συνδυασμένο με τις διατροφικές τάσεις που έφεραν οι Ισπανοί άποικοι, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το χοιρινό, όξινα φρούτα, σκόρδο, τυρί, κρασί, ξίδι, πιπεριές όλων των ποικιλιών, μπρόκολο, κουνουπίδι, διάφορα λαχανικά και χορταρικά. Βέβαια, η μεξικάνικη διατροφή περιλαμβάνει και μια πλούσια ποικιλία πιάτων, αντιπροσωπευτικό δείγμα της μείξης της προ-κολομβιανής, ισπανικής, γαλλικής και της πιο πρόσφατης αμερικανικής κουλτούρας

Κάθε περιοχή της χώρας χαρακτηρίζεται από γεωγραφικά συγκε­κριμένες γεύσεις Έτσι, το βόρειο Μεξι­κό είναι γνωστό για τα πιάτα του με βο­δινό κρέας, το νοτιοανατολικό για τις πικάντικες γεύσεις του με λαχανικά και κοτόπουλο, ενώ ο κόλπος του Μεξικού φημίζεται κυρίως για τα θαλασσινά.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το μεξικάνικο φαγητό ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, η μεξικάνικη σάλτσα έχει ξεπεράσει τις πωλήσεις της κέτσαπ στην Αμερική.

 Τα βασικά συστατικά της


Καλαμπόκι
 Οι καρποί του μαλακώνουν σε νερό και λάιμ κι έπειτα αλέθονται και διαμορφώνονται σε tortillas (ζεστές, ε­πίπεδες ροδέλες).

Πιπεριές   Χρησιμοποιούνται φρέσκιες ή ξηρές. Οι πιο «δημοφιλείς» ποικιλίες είναι οι: jalapeno, poblano, Serrano, fuajillo, chipotle pasilla

Τσίλι η πέτρα του σκανδάλου   ΄Ενα από τα πιο βασικά συστατικά του μεξικάνικου φαγητού, το τσίλι, αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης διαμάχης! Οσο περίεργο και αν μοιάζει, οι Ισπανοί ιερείς, γνωρίζοντας το πάθος των ντόπιων για τις καυτερές πιπεριές, αλλά μην ξέροντας τις ιδιότητές τους, υπέθεσαν ότι έχουν αφροδισιακές και επικίνδυνες ουσίες με αποτέλεσμα να τις απαγορεύσουν.  Η απαγόρευση όμως αυτή, τις έκανε γνωστές και η δημοτικότητά τους ξεπέρασε τα τοπικά σύνορα. Μερικοί από τους πιο σπουδαίους και επιφανείς Αμερικανούς πολίτες καλλιεργούσαν στον κήπο τους τις πολύτιμες καυτερές πιπεριές. Σήμερα, στο Μεξικό υπάρχουν περισσότερα από 80 διαφορετικά είδη τσίλι, τα οποία όχι μόνο κάνουν καυτερά τα φαγητά, αλλά βοηθούν και στην πέψη.

 Όσπρια  Η μεξικάνικη κουζίνα χρησι­μοποιεί μια μεγάλη ποικιλία οσπρίων, από τα κοινά φασόλια και τα ρεβίθια μέ­χρι και τη φάβα. Χρησιμοποιούνται σε πολλές σούπες και ορεκτικά.

Ντομάτες  Χρησιμοποιούνται σε σάλτσα και σε σος για να συνοδέψουν πιάτα με ψά­ρι και βοδινό. Επιπλέον, ιδιαίτερα δια­δεδομένα είναι και τα tomatillos (μικρές πράσινες ντομάτες με σκληρή φλούδα). Έχουν πιο ξινή γεύση και χρησιμοποι­ούνται σε πηχτές σάλτσες που είναι καρυκευμένες με πικάντικες πιπεριές.

 Γλυκοπατάτες  Α­ποτελούν υποκατάστατο της πατάτας και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στις με­ξικάνικες σούπες, προσθέτοντας γλυ­κιά, ελαφριά γεύση.

 Κρεμμύδι – σκόρδο   Συνθέτουν τη βάση κάθε μεξικάνικης σάλτσας, η ο­ποία συνοδεύει τα κυρίως πιάτα.

Κολοκύθες  Έχουν γλυκιά γεύση και χρησιμοποιούνται σης πίτες, τα γλυκά και τις σούπες. Αποτελούν μια από τις πιο συνηθισμένες γαρνιτούρες.

Μάνγκο  Χρησιμοποιείται πολύ ως συ­νοδευτικό σε πιάτα με κρέας ή προστίθεται σε σαλάτες ή τάρτες.

Παπάγια  Γλυκιά σε γεύση και με ιδιαί­τερο άρωμα, η παπάγια χρησιμοποιείται ευρύτατα σε μεξικάνικες σαλάτες, ενώ η ώριμη σάρκα της μπορεί να χρησιμο­ποιηθεί και σε παραδοσιακές σάλτσες.

Αβοκάντο  Θεωρείται ουδέτερο φρούτο. Καταναλώνεται συ­νήθως ωμό ως σαλάτα ή γεμισμένο με διάφορα θαλασσινά (π.χ. γαρίδες) ως ο­ρεκτικό. Αποτελείτο βασικό συστατικό από το οποίο παρασκευάζεται το μεξι­κάνικο ντιπ guacamole.

Ανανάς  Η μεξικάνικη κουζίνα χρησιμοποιεί πολύ και τον ανανά, τόσο σε επιδόρπια όσο σε σάλτσες.

Nopales,  τα αγκαθωτά δηλαδή αχλάδια του κάκτου, σοτάρονται και τρώγονται σαν λαχανικό ή ως επιδόρπιο.

 Flore de calabaza   Καρποί που χρη­σιμοποιούνται πολτοποιημένοι σχεδόν σε κάθε μεξικάνικη συνταγή, από σού­πες μέχρι σάλτσες.

Huitlacoche   Μικρό σκούρο μανιτά­ρι, αφράτο και νόστιμο, που αναπτύσσε­ται στους μίσχους του καλαμποκιού.

Romeritos  Πρόκειται για παραδοσια­κό μεξικάνικο βότανο, που προσθέτει ε­ξαιρετική γεύση σε πιάτα με ψάρι, βοδι­νό και κοτόπουλο.

Pepitas  (Σπόροι από Κολοκύθα): Χρησιμοποιούνται σε σος, κυρίως στην pipian, η οποία προστίθεται ως επικά­λυψη σε πολλά πιάτα με κοτόπουλο

Ιδιαίτερες γεύσεις:

Εντσιλάδας: Πιάτο με τορτίγιας ανοιχτή, η οποία έχει μουλιάσει σε πικάντικη σάλτσα για να μαλακώσει. Για την ακρίβεια, η λέξη ενχιλάδας σημαίνει «μέσα σε τσίλι».

Κεσαντίγιας: Κλασικό μεξικάνικο πιάτο, το οποίο αποτελείται από συνδυασμό μεξικάνικης κουζίνας (τορτίγιας και τσίλι) και ισπανικής (τυρί και λάχανο).

Πόλο πιμπιλ (Pollo pibil):Εξωτικό πιάτο, που περιλαμβάνει κοτόπουλο με σκόρδο και χυμό πορτοκαλιού, τυλιγμένο σε φλούδες μπανάνας και ψημένο στα κάρβουνα.

Γλυκά:Τα γλυκά των Μεξικάνων είναι απλά, όπως λεπτές τηγανίτες, πουτίγκες ρυζιού κ.α.

Πηγές: volta koyzina.page  ,  ethnos. gr

Μεταφορά στην κορυφή