Τα Μανιτάρια του Δάσους
Όποιος περπάτησε σε φθινοπωρινό δάσος, μύρισε το άρωμα της νοτισμένης γης και αισθάνθηκε τα μισοβρεγμένα φύλλα να υποχωρούν ελαφρά κάτω από τα βήματά του σίγουρα μπήκε στον πειρασμό να ψάξει τους μικρούς κρυφούς θησαυρούς του δάσους…τα μανιτάρια.
Οι γνώστες και οι συλλέκτες των μανιταριών είναι συνήθως άνθρωποι που έχουν στενή επαφή με τη φύση, που έχουν το χρόνο να της αφιερωθούν, να την παρατηρούν και ν απολαμβάνουν τα δώρα της.
Για τους υπόλοιπους, τους ανθρώπους των πόλεων, τα μανιτάρια του δάσους φαντάζουν περισσότερο σαν απειλή.
Όπως και να έχει είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης όπου ενώ συλλέγονται στα δάση μας τόνοι άγριων μανιταριών από έμπειρους επαγγελματίες συλλέκτες ή από μανιώδεις λάτρεις του είδους, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις φρέσκα στο μανάβη.
Συνήθως όσοι αγαπούν τα μανιτάρια και ζουν στα αστικά κέντρα, όποτε θελήσουν να χρησιμοποιήσουν κάποια άλλη ποικιλία εκτός από το κοινό, το στρουμπουλό ασπρομανίταρο που επιστημονικά ονομάζεται «αγαρικό του αγρού», ή το κυματιστό και πλατύ μανιτάρι πλευρώτος αναγκάζονται να καταλήξουν στη λύση της κονσέρβας ή στη λύση των αποξηραμένων.
Η ανεξέλεγκτη συλλογή μανιταριών μπορεί να είναι καταστροφική, καθώς συχνά οδηγεί στον αφανισμό κάποιων ειδών.
Όσο η συλλογή των άγριων μανιταριών διατηρείται στα επίπεδα της προσωπικής κατανάλωσης τίποτα δεν κινδυνεύει στο δάσος.
Όταν όμως δεν υπάρχει σεβασμός στη φύση η χλωρίδα της απειλείται.
Σε άλλες χώρες, στη Γαλλία, στην Ιταλία ή στην Ελβετία έχουν καθιερωθεί κανονισμοί για τη συλλογή μανιταριών.
Υπάρχει υπεύθυνος στο δασαρχείο που ελέγχει αφενός μεν τα μανιτάρια που συλλέγονται, αποτρέποντας τους άπειρους συλλέκτες από την κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών και αφετέρου ζυγίζει τα μανιτάρια του κάθε συλλέκτη ώστε να αποφεύγεται η υπερεκμετάλλευση που θα οδηγούσε στην εξαφάνιση κάποιων ειδών.
Έχει μάλιστα ορισθεί ανώτατο βάρος κατά άτομο και κατά χρονική περίοδο.
Όποιος το ξεπεράσει κατάσχονται τα παραπανίσια μανιτάρια του και του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο.
Κάθε φθινόπωρο και άνοιξη οι αγορές της Ευρώπης πλημμυρίζουν με πολύχρωμα μανιτάρια.
Ανάμεσα στα φθινοπωρινά το πιο σπουδαίο θεωρείται ο βωλίτης ο φαγώσιμος.
Η πιο κοινή ελληνικά του ονομασία είναι «καλογεράκι».
Φθινοπωρινά μανιτάρια με εξαιρετική γεύση είναι και τα κοκκινομανίταρα, που στη χώρα μας φυτρώνουν σε διάφορες περιοχές.
Κάτω από τις βελανιδιές στην Κρήτη φυτρώνουν τα πριναριτάκια, ενώ το ίδιο μανιτάρι σε άλλες περιοχές φυτρώνει κάτω από τα πεύκα και λέγεται «πευκένιο».
Το σχήμα του θυμίζει κύπελλο και σε πολλές περιοχές το ονομάζουν νεραντζάκι. Μαζί με τους βωλίτες και τις ανοιξιάτικες μορχέλλες (κουκουμέλες) θεωρούνται τα πιο γευστικά μανιτάρια.
Βέβαια στον κατάλογο των πιο γευστικών και σπάνιων μανιταριών συγκαταλέγονται και η τρούφα του Περιγκόρ, το μαύρο υπόγειο μανιτάρι που επονομάζεται και «μαύρο διαμάντι» της γαλλικής γαστρονομίας, ή το λευκό αδερφάκι του ο ταρτούφος της Β. Ιταλίας, της Άλμπας με το πολύ έντονο άρωμα.
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο αυτά τα μανιτάρια υπάρχουν και στη χώρα μας μόνο που συνήθως τα λένε τερφέτζιες ή τερφεζίες.
Τέτοια πατατόμορφα μανιτάρια συναντάμε στις δασικές περιοχές της Λάρισας και της Ξάνθης, στην Ηλεία (μαυράκια), στο Λασίθι (λαγόρτια), στα νησιά του Β. Αιγαίου Σάμο (νεφριά), Ικαρία και στα Δωδεκάνησα, Νίσυρο, Καστελόριζο όπου τα ονομάζουν «μανδραγόρες».
Από την τεράστια ποικιλία μανιταριών που υπάρχουν στον πλανήτη μας έχουν ανακαλυφθεί και αναγνωριστεί από τους μυκολόγους αρκετές χιλιάδες είδη.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 4000 – 5000, ενώ στη χώρα μας έχουν αναγνωριστεί 2.500 – 2.700 είδη.
Από αυτά βρώσιμα είναι τα 200 περίπου και όσοι ασχολούνται με τη συλλογή μανιταριών αναγνωρίζουν τουλάχιστον 50 – 70 είδη.
Πως θα τα διατηρήσετε
Αν είναι φρέσκα στη δροσερή αποθήκη των τροφίμων σας και αν δε διαθέτετε στο συρτάρι των λαχανικών του ψυγείου σας, πάντα με το καπελάκι προς τα κάτω. Καλύτερα να τα καταναλώνετε σε 2- 3 μέρες το πολύ.
Το ίδιο ισχύει και για τα αποξηραμένα.
Καταναλώστε τα μέχρι την τελική ημερομηνία ανάλωσής τους και αν πλησιάζει ή την έχετε ξεπεράσει ανοίξτε το πακέτο και ελέγξτε τα.
Υπάρχει και δεύτερο άρθρο για τα Μανιτάρια στο site μας......ΕΔΩ !