...σαρδέλα
Συντάχθηκε απο τον/την ΝΤΙΝΑ
Είναι ένα πελαγίσιο ψάρι που βρίσκεται σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες, και αλιεύετε με γρι-γρι εξοπλισμένα με λάμπες, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.
Ανήκει στην οικογένεια των κλουδεϊδών. λιγνό ψάρι με πρασινογάλαζη ράχη και μπλε πιτσίλες στα πλευρά της .Όμορφη δεν θα την έλεγες με αυτά τα γουρλωτά μάτια.
Ασχημούλα και όμως νόστιμη. Σπουδαίας δε θρεπτικής αξίας. Σίδηρος, ασβέστιο, φωσφόρος, βιταμίνες Α και D συν τα τόσο ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Που ξέρουμε ήδη ότι καταστέλλουν την ανάπτυξη των όγκων, προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο, καταπολεμούν την οστεοπόρωση. Γνωρίζατε όμως ότι τα ωμέγα-3 των ιχθυελαίων φτιάχνουν ασπίδα κατά της σχιζοφρένειας;
Από Νοέμβρη μεχρι τον Απρίλη η σαρδέλα τίκτει. .
Τις βρίσκουμε παντού κατά σμήνη και μόλις πέσει η νύχτα ανεβαίνουν στον αφρό.
Πώς θα ξεχωρίσουμε τη φρέσκια
Τα μάτια: Πρέπει να λάμπουν, η κόρη να προβάλλει καθαρά και να είναι μαύρη.
Το δέρμα: Τσιτωμένο, με εναλλαγές χρωμάτων, γλιστρά στην αφή. Τα λέπια στραφταλίζουν και εφάπτονται τόσο σφιχτά στην επιδερμίδα που δύσκολα αποκολλώνται.
Το κρέας: Κρουστό, λαμπερό, ελαστικό και ομοίως καλά κολλημένο στα κόκαλα.
Η οσμή: ΄Ασφαλτο κριτήριο. Δυσάρεστη, έντονη ή ακόμη και η λεγόμενη «μυρουδιά της θάλασσας» μαρτυρούν διαφορετικά στάδια της μη φρεσκότητας. Διότι απλούστατα το σημερινό, χθεσινό ψάρι δεν μυρίζει τίποτε.
Και αν όλα τούτα δεν σας αρκούν, κρατήστε όρθια τη σαρδέλα βαστώντας την ουρά της: στέκει ντούρα και στητή. Πάρτε την! Αλλιώς, αν γέρνει πλαγίως, αφήστε την. Τέλος, τα μπαγιάτικα ψάρια αν τα ξαναρίξουμε στη θάλασσα επιπλέουν.
Για κάποιο λόγο οι σαρδέλες Καλλονής, είναι οι πιο φημισμένες σε νοστιμιά και οι πιο παχουλές .Το πάχος τους τις κάνει ιδανικές για πάστωμα .
Το ΕΚΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) αλλά και μια μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου μάς αποκαλύπτουν ότι στα υδάτινα λημέρια της Καλλονής υπάρχει πλουσιότατο φυτοπλαγκτόν.
Οι τρόποι που μαγειρεύεται η σαρδέλα είναι ψητές, στο φούρνο, τηγανητές και μην ακούσω: "βρωμάει το σπίτι από το μαγείρεμα της" Είπαμε δεν ξανασνομπαρουμε την σαρδέλα ....
Η σχάρα πρέπει να είναι καθαρή και πυρακτωμένη.
Μπορούμε να βάλουμε επάνω ξερά κλαριά από θυμάρι ή μαντζουράνα.
Το σωστό είναι να μην καθαρίζουμε τις σαρδέλες από τα λέπια ή τα εντόσθια για να συγκρατήσουν τους χυμούς τους. Αν η ιδέα δεν σας αρέσει, καθαρίστε τις, αλατοπιπερώστε και αφήστε τις επί 15' να στραγγίσουν. Σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Για να μη μυρίσει βαριά η κουζίνα μας, ρίχνουμε μερικές σταγόνες ξίδι ή λεμόνι μέσα σε καυτό τηγάνι και αφήνουμε να εξατμιστούν.
Αν περιχύσουμε τις σαρδέλες με τον χυμό λεμονιού ενόσω στραγγίζουν, η σάρκα τους γίνεται πιο σφιχτή και δεν μυρίζουν
Ποιο άλλο ψάρι έχει γιορτή; Οι ψαράδες σε κάποια χρονική περίοδο ανάλογα το τόπο, κάνουν την γιορτή της σαρδέλας ,για να πάει καλά η ψαριά τους.
Ελπίζω να αποκατάστησα την φήμη της φτωχής, πλην τίμιας σαρδέλας .και να της απέδωσα τα εύσημα .
Τα στοιχεία για την ανίχνευση φρεσκάδας της σαρδέλας, ,είναι από το βιβλιο «133 συνταγές για τη σαρδέλα» του Αρη Ιωαννιδη